۱۴۰۳ يکشنبه ۱۸ شهريور
آنالیز توزین حرارتی(TGA)

آنالیز TGA یکی از پرکاربردترین آنالیزها در شناسایی مواد شیمیایی است و روش مناسبی برای بررسی و کشف نحوه ی رفتار یک ماده در مقابل حرارت می باشد  که در آن تغییرات وزن نمونه های مختلف با اعمال حرارت سنجیده می شود. این آنالیز بیشتر با هدف مطالعه میزان پایداری نمونه در برابر حرارت انجام می شود ولی در عمل می توان اطلاعات مفید دیگری را نظیر میزان رطوبت ماده، تبلور، دمای تخریب نمونه و غیره را به دست آورد.

در آزمون TGA معمولا نمونه در یک محفظه بوته مانند (این محفظه معمولا از ماده ای با دمای ذوب خیلی بالا نظیر آلومینیوم یا پلاتین ساخته می شود) قرار داده می شود و سپس داخل کوره قرار می گیرد. بوته مذکور به یک ترازوی خیلی حساس با دقت اندازه گیری ۰.۱ میلی گرم که داخل دستگاه تعبیه شده وصل می باشد. کوره مورد استفاده در این آنالیز به نمونه حرارت می دهد و تغییرات جرم نمونه از طریق ترازو اندازه گیری می شود و این تغییرات به صورت لحظه ای توسط کامپیوتری که به دستگاه متصل می باشد ذخیره می شود و در پایان کار به صورت یک نمودار (Thermogram) که تغییرات وزن نمونه را بر حسب تغییرات دما نشان می دهد به نمایش در می آورد.

 در آنالیز TGA کوره این قابلیت را دارد که دما را به صورت تدریجی در زمان های مختلف به دستگاه وارد کند یا دما را به صورت ثابت روی عددی خاص به دستگاه وارد کند و یا نمونه را تا دمای محیط سرد کند. در نمودار گزارش شده در آنالیز TGA محور عمودی جرم نمونه و محور افقی تغییرات دما را نشان می دهد. روند نزولی نمودار بیانگر آن است که با افزایش دما جرم نمونه  کاهش می یابد. طبق بررسی نمودار در ابتدا شیب نمودار ثابت و به صورت افقی حرکت می کند که نشان دهنده آن است که ماده خالص است و حاوی مواد ناخالص و رطوبت نیست .اگر ماده حاوی مواد ناخالص بود شیب نمودار در ابتدا به صورت نزولی بود که نشان دهنده ی کاهش جرم ماده ناخالص با افزایش دما است . لازم به ذکر است که تغییر جرم نمونه در دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد نشان دهنده حضور رطوبت بوده که در دمای ۱۰۰ درجه رطوبت ماده مورد نظر حذف می شود و درنتیجه کاهش جرم ماده تا این دما مربوط به حذف رطوبت است

 

موارد استفاده این دستگاه  عبارتند از :

 تعیین تغییرات دما و تغییرات وزن حاصل از واکنش های تخریب تحت شرایط کنترل شده
 تعیین میزان آب موجود در نمونه
 
شناسایی دقیق تر مواد پلیمری
 
اندازه گیری الیاف شیشه و پر کننده های معدنی
 تعیین میزان دوده
 اندازه گیری دمای تخریب
 تعیین میزان نرم کننده ها

.
تاریخ به روزرسانی:
1401/12/20
تعداد بازدید:
103
دانشگاه اصفهان
آدرس: اصفهان - خیابان هزار جریب - دانشگاه اصفهان - گروه پژوهشی فناوری پلیمر
تلفن: 37934904-031 و 37932700
تلفکس: 36689732
پست الکترونیک: polymer@ui.ac.ir
 

Powered by DorsaPortal