کاربرد این دستگاهها برای اختلاط مذاب (Melt Mix) پلیمر ها با یکدیگر جهت آلیاژسازی (Blending) و یا اختلاط مذاب پلیمرها با افزودنی ها معمول مانند پایدارکنندههای حرارتی (Heat Stabilizers)، فیلرهای میکرو مانند دوده یا کربنات کلسیم، افزودنیهای نانو ذره مانند نانو خاک رس(Nanoclay) ، نانو سیلیکا (Nanosilica) نانو الماس(Nanodiamond) نانو الیاف کربن (Carbon Nano Tube یا CNT) و ... میباشد. همچنین از این دستگاه میتوان برای آمیزه سازی لاستیکها و همچنین کاهش جرم ملکولی الاستومرها (Mastication) نیز استفاده کرد. با توجه به ظرفیت پایین دستگاه، تولید نمونه های آزمایشگاهی با توجه به قیمت بالای اجزاء آمیزه، اقتصادی میباشد. در دستگاه مخلوط کن داخلی، اختلاط آمیزه به صورت مرحله ای (Batch) می باشد و لذا میزان ضایعات مواد درون مخلوط کن بسیار کمتر میباشد. همچنین به سادگی میتوان آمیزه را با ترتیب اختلاط (Feeding Order) متفاوت در این نوع مخلوط کن بدست آورد. در دستگاه اکسترودر برخلاف مخلوط کن داخلی، اختلاط آمیزه بصورت پیوسته (Continues) می باشد. لذا حجم بیشتری از مواد برای اختلاط نیاز می باشد. همچنین نتایج بدست آمده از این روش با نتایج بدست آمده از تولید مواد به روشهای صنعتی نزدیکتر می باشد. اکسترودرها به دو نوع کلی تک پیچه و دو پیچه تقسیم بندی می گردند. با توجه به اینکه اختلاط در اکسترودر تک پیچه نسبت به سایر تجهیزات اختلاط (مخلوط کن داخلی و یا اکسترودر دوپیچه) کمتر می باشد، کاربرد این دستگاه اغلب برای برای فرآوری (Processing) مذاب پلیمرها و شکل دهی آنها مانند تهیه فیلم به روش دمشی، تهیه الیاف (ذوب ریسی)، تهیه لوله، پروفیلهای مختلف و ... میباشد. همچنین از این دستگاه به انضمام دای کاپیلاری میتوان رفتار مذاب پلیمرها (رئومتری) را در دما و فشارهای مختلف در میدان جریان مطالعه نمود. برخلاف اکسترودر تک پیچه، میزان اختلاط در اکسترودرهای دو پیچه بسیار مناسبتر می باشد. لذا برای بدست آوردن یک آمیزه با اختلاط یکنواخت خصوصاً آمیزه سازی پلیمرها با نانوذرات، استفاده از اکسترودر دوپیچه پیشنهاد می گردد. دستگاه های طراحی شده توسط این شرکت، در دو قسمت کاملاً مجزاء و بصورت ماژولار طراحی و ساخت می گردد. که این دو قسمت عبارتند از: الف- سیستم کنترلی (Lab Station) این قسمت شامل موتور، گیربکس، کلیه ادوات کنترلی همانند کنترل دما، کنترل سرعت، اندازه گیری فشار و گشتاور و ... می باشد. ب- قسمت مکانیکال این قسمت شامل یک یا چند تا از ادوات مخلوط کن داخلی (Internal Mixer)، اکسترودر تک پیچه، اکسترودر دو پیچه همسوگرد و یا اکسترودر تک پیچه ناهمسوگرد میگردد. که هرکدام از این ادوات قابلیت اتصال و کنترل با سیستم کنترلی را دارند.
منابع
1- Lee, Je Kyun, and Chang Dae Han. "Evolution of polymer blend morphology during compounding in an internal mixer." Polymer 40, no. 23 (1999): 6277-6296.
2- Cha, Jaehyug, and James L. White. "Maleic anhydride modification of polyolefin in an internal mixer and a twin‐screw extruder: experiment and kinetic model." Polymer Engineering & Science 41, no. 7 (2001): 1227-1237.
3- Costa, Anna Raffaela M., Tatiara G. Almeida, Suédina ML Silva, Laura H. Carvalho, and Eduardo L. Canedo. "Chain extension in poly (butylene-adipate-terephthalate). Inline testing in a laboratory internal mixer." Polymer Testing 42 (2015): 115-121.
راکتور شیمیایی یا واکنشگاه شیمیایی وسیلهای است که در آن واکنشهای شیمیایی انجام میشود و طی آن مواد اولیهٔ خام به محصولات تبدیل میشوند.
طراحی و بهرهبرداری از رآکتورهای شیمیایی از جمله مهمترین وظایف متخصصین صنایع شیمیایی از جمله مهندسین شیمی است. طراحی رآکتور شیمیایی نیازمند شناخت درست از واکنش شیمیایی انجام گرفته در رآکتور است و برای این منظور تسلط بر علومی چون ترمودینامیک شیمیایی، سینتیک شیمیایی و ریاضیات ضروری است.
راکتور شیمیایی یکی از بخش های اصلی و اساسی هر واحد صنعتی شیمیایی است که در این دستگاه واکنش یا واکنش های شیمیایی مختلفی مانند ترکیب شدن، تجزیه شدن و یا تبدیل جهت تولید محصول مورد نظر انجام می گیرد.
راکتور های شیمیایی که انواع مختلفی از نظر نوع و کارایی دارند ممکن است در جایگاه های مختلفی از یک واحد صنعتی شیمیایی مورد استفاده قرار گیرد. غالبا در هر واحد صنعتی شیمیایی ابتدا مواد ورودی به واحد را به عنوان مواد خام طی یکسری از مراحل فیزیکی خاص مانند فیلتراسیون و یا اختلاط که در آن واحد طراحی گشته است آماده واکنش های شیمیایی جهت تولید محصول مورد نظر می نماید. سپس جهت تغییرات شیمیایی بر روی مواد خام راکتور های شیمیایی وظیفه اصلی این قسمت را به دوش می کشند.
در داخل راکتورهای شیمیایی واحد، یک یا چندین واکنش خواسته و یا ناخواسته بر روی مواد خام صورت می گیرد تا محصول اصلی بوجود آید. هر چند در شرایط واقعی محصول یا محصولات جانبی به عنوان خروجی های هر راکتور شیمیایی جزء جدایی ناپذیر این تجهیز فرایندی است که در این گونه موارد عملیات تخلیص و جداسازی های فیزیکی و شیمیایی به کمک تجهیزاتی مانند برج های جداسازی در مراحل بعدی راکتور در واحد شیمیایی انجام می گیرد تا محصول قابل عرضه در بازار، حاصل گردد.
راکتورهای شیمیایی میتوانند در ابعاد بزرگ و برای مصارف صنعتی یا در ابعاد کوچک جهت کاربردهای آزمایشگاهی و تحقیقاتی ساخته و تولید شوند. همچنین جنبههای اقتصادی نیز بر طراحی بهینهٔ رآکتور تأثیرگذار است. از جمله صرف هزینهٔ کمتر برای طراحی رآکتور کاراتر و کوچکتر، صرف انرژی کمتر برای تولید محصول بیشتر، رساندن مواد اولیه به بیشترین درصد تبدیل و بالا بردن راندمان فرایند و ... .
در طراحی رآکتورها پارامترهای زیادی از جمله:زمان اقامت، حجم(V)، دما(T)، فشار(P)، غلظت گونههای شیمیایی( ۱,C۲,C۳,... ,Cn)، ضریب انتقال حرارت (U, h)، سرعت واکنش (r) و ... ، دخالت دارند. رآکتورهای شیمیایی بر اساس نوع واکنش و موارد کاربرد در اشکال مختلف و با جزئیات خاص طراحی میشوند که پیچیدگی آنها را زیاد میکند. اما میتوان رآکتورها را در چند دستهٔ بزرگ و کلی از جمله رآکتورهای پیوسته و ناپیوسته، رآکتورها سیال بستر یا ثابت بستر، رآکتورهای لولهای و مخزنی یا رآکتورهای همگن و ناهمگن، طبقهبندی کرد. رفتار رآکتورها معمولاً با معادلاتی موسوم به معادلهٔ رآکتور مطرح میشود که برای گونههای مختلف رآکتور متفاوت بوده و رابطهٔ ریاضیاتی بین پارامترهای مؤثر در رآکتور را بیان میکند.
- انواع راکتورهای شیمیایی
تقسیم بندی های گوناگونی برای راکتور های شیمیایی بر اساس شاخص های متفاوتی صورت گرفته است. راکتورهای شیمیایی بر اساس شاخص نوع و تعداد فازهایی که واکنش در آن صورت می گیرد، به صورت زیر تقسیم بندی می شوند.
۱) راکتورهای تک فازی:
در این رآکتورها واکنش در فاز گاز یا در فاز مایع انجام می شود.
۲) راکتورهای چند فازی:
در این رآکتورها واکنش میان فازهای گاز و مایع یا میان دو فاز مایع یا میان فازهای سیال و جامد انجام می شود.
اما در تقسیم بندی دیگری از راکتورها، بر حسب نحوه کار به سه گروه کلی تقسیم بندی می شوند.
رآکتورهای ناپیوسته (Batch Reactors)
رآکتورهای نیمه پیوسته (Semi-batch Flow Reactors)
رآکتورهای پیوسته(Continuous/Steady state flow reactor)
راکتورهای ناپیوسته
در راکتور هایی که حین انجام واکنش، ماده ای به راکتور وارد نشده و از آن نیز خارج نمی شود، سیستم ناپیوسته نامیده می شود. به عبارتی دیگر، در این نوع از راکتور شیمیایی، ابتدا مواد اولیه وارد راکتور می شود و پس از انجام واکنش در زمان مشخص، محصول یا محصولات و موادی که واکنش نداده اند از راکتور خارج می شوند. پس از تخلیه محصولات از راکتور راکتور جهت انجام واکنش دوره های بعدی پاکسازی و مهیا می شود.
راکتورهای ناپیوسته نسبت به انواع دیگر راکتورها نیاز به سیستم های کنترلی کمتری دارند و ساختار ساده تری نیز دارند. مصرف این نوع از راکتورها در مواردی است که انجام واکنش مورد نظر به مدت زمان نسبتا طولانی نیاز دارند تا واکنش گر ها فرصت انجام واکنش را در یک راکتور ناپیوسته داشته باشند.
راکتورهای نیمه پیوسته
این نوع از راکتورها دارای انواع مختلفی هستند، دارای فقط ورودی و یا خروجی ماده هستند. راکتورهای نیمه پیوسته دارای همان محدودیت های راکتور ناپیوسته هستند اما از نظر مزایا نسبت به راکتورهای ناپیوسته، دارای کنترل مناسب تر حرارت و واکنش های نامطلوب می باشد. بدین صورت که می توان با وارد نمودن تدریجی یکی از اجزای واکنش دهنده با غلظت پایین از ایجاد محصولات نامطلوب جلوگیری نمود. از موارد استفاده راکتورهای نیمه پیوسته می توان به کاربرد آن برای واکنش های دو فازی نام برد که گاز به صورت حباب وارد فاز مایع شود.
دو نوع غالب از ترکیب مواد در راکتور نیمه پیوسته وجود دارد که در نوع اول راکتور از یکی از مواد اولیه پر شده و ماده یا مواد اولیه دیگر به آن اضافه می شوند. در نوع دیگر مواد اولیه به طور همزمان وارد راکتور می شوند و تا پایان واکنش هیچ ماده ای از راکتور خروج پیدا نمیکند.
راکتورهای پیوسته
در راکتورهای پیوسته، به طور مداوم ورودی ماده اولیه و خروجی محصول وجود دارد و از آن جایی که در این حالت ترکیب درصد ورودی و خروجی با زمان تغییر نمی کند که اصطلاحا حالت پایا (Steady State) گفته می شود.
زمانیکه لازم باشد تا حجم زیادی از محصول در زمانی کم تولید شود، راکتورهای پیوسته بهترین گزینه برای انجام واکنش هستند. در این نوع از راکتور ها، دستگاه های و ابزار های کمکی و کنترلی بسیاری مورد نیاز است تا بتوان کنترل کیفیت محصولات واکنش را به بهترین نحو انجام داد.
جدا از دو تقسیم بندی اصلی بالا، راکتورهای لوله ای و مخزنی و همچنین بستر سیال و بستر ثابت انواعی از راکتورهای زیر مجموعه تقسیم بندی های ذکر شده در بالا هستند که بسته به نیاز هر فرایند از هر کدام از آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
1-Choudhary, Ankur, Ashish Kumar, and Sudhir Kumar. "Techno-economic analysis, kinetics, global warming potential comparison and optimization of a pilot-scale unheated semi-continuous anaerobic reactor in a hilly area: For north Indian hilly states." Renewable Energy 155 (2020): 1181-1190.
2-Giorla, A., Michaela Vaitová, Yann Le Pape, and P. Štemberk. "Meso-scale modeling of irradiated concrete in test reactor." Nuclear Engineering and Design 295 (2015): 59-73
3-D’hooge, Dagmar R., Paul HM Van Steenberge, Marie-Françoise Reyniers, and Guy B. Marin. "The strength of multi-scale modeling to unveil the complexity of radical polymerization." Progress in Polymer Science 58 (2016): 59-89.
دستگاه فریزدرایر – خشک کن انجمادی (Freeze dryer)
خشک کن انجمادی، فریزدرایر یا Freeze dryer یک روش خشک کردن برای نمونه های حساس به دما است. در حقیقت در خشک کن انجمادی آب یا حلال نمونه از طریق کاهش فشار پس از انجماد، تصعید شده و از آن خارج می شود. دستگاه فریزدرایر (Freeze dryer) یک روش آماده سازی نمونه نیز می باشد که معمولا برای نگه داری ماده ای که ممکن است فاسد شود و یا جابه جایی آن دشوار باشد از این فرآیند استفاده می گردد. در دستگاه خشک کن انجمادی تمامی مراحل بدون اعمال هیچ گونه حرارتی به نمونه صورت گرفته و شکل و خواص نمونه ثابت باقی می ماند. این دستگاه در صنایه غذایی و دارویی و ساخت داربست های سلولی به خصوص کاربرد گستردهای دارد. در مهامکس خدمات فریزداریر در حجم های کم تا زیاد با دستگاه فریزداریر صنعتی انجام می شود.
خشک کردن انجمادی یا فریزدرایر به روشی گفته می شود که آب یا حلال ماده پس از انجماد، از نمونه خارج می شود. بدین صورت که از طریق کاهش فشار پس از انجماد ماده، حلال درون نمونه مستقیما تصعید شود. خشک کن انجمادی یا فریز درایر دستگاهی است که به این روش عمل کرده و آب یا حلال را از سیستم خارج می کند. روش خشک کن انجمادی یا فریزدرایر (Freeze dryer) یک روش آماده سازی نمونه است که معمولا به هدف نگه داری ماده ای که احتمال می رود فاسد شود و یا انتقال و جابه جایی آن دشوار باشد از این روش استفاده می شود. در این روش تمامی مراحل بدون اعمال هیچ گونه حرارتی به ماده صورت گرفته و شکل و خواص نمونه ثابت باقی می ماند. این روش برای خشک کردن نمونههای زیستی و یا خشک کردن موادی که نسبت به حرارت و یا شرایط محیطی حساس هستند بکار میرود.
خشک کردن انجمادی شامل ۳ مرحله انجماد اولیه، خشک کردن اولیه و خشک کردن ثانویه است. در مرحله اول نمونه به کمک فریزر یا حمام سرد تا زیر نقطه سه گانه سرد می شود تا در طی مراحل بعدی شکل فیزیکی ماده دچار تغییر نشود. در مرحله دوم فشار به وسیله پمپ خلا کاهش یافته و به برای تصعید شدن حلال مقداری گرما به ماده داده می شود. در این مرحله سطح کندانسور به دلیل جذب بخار حلال و جامد شدن آن، بسیار سرد شده و بالای ۹۰ درصد حلال در همین مرحله از نمونه خارج می شود. مرحله نهایی یا همان خشک کردن ثانویه برای حذف کردن مولکولهایی از حلال به کار میرود که بین آنها پیوند قویتری برقرار شده است. در این مرحله با اعمال خلا بالا و زمان طولانی حلال به صورت کامل از نمونه خارج میشود.
کاربردهای فریز درایر
خشک کردن مواد حساس به حرارت
ساخت داربست های سلولی
خشک کردن مواد زیستی
خشک کردن ساختارهای آلی
صنایع غذایی و دارویی
1- Shukla, Soham. "Freeze drying process: A review." International journal of pharmaceutical sciences and research 2, no. 12 (2011): 3061.
2- Ciurzynska, Agnieszka, and Andrzej Lenart. "Freeze-drying-application in food processing and biotechnology-a review." Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 61, no. 3 (2011).
3- Tang, Xiaolin, Steven L. Nail, and Michael J. Pikal. "Freeze-drying process design by manometric temperature measurement: design of a smart freeze-dryer." Pharmaceutical research 22 (2005): 685-700.
هموژنایزر یا Homogenizer یکی از تجهیزات آزمایشگاهی است که برای همگن سازی (Homogenization) و خرد کردن بازه گسترده ای از مواد مایع و جامد بکار می رود. دستگاه هموژنایزر به صورت فیزیکی ماده مورد نظر را به اندازه های کوچک و یکنواخت تبدیل می کند. هموژن کردن مواد با استفاده از دستگاه همگن ساز نسبت به روش های قدیمی تر باعث تولید نمونه های با کیفیت تر با امکان آلودگی زیست محیطی کمتر، احتمال نشر بیماری پایینتر، سر و صدای کمتر و سرعت بالاتر می باشد.
کاربرد هموژنایزر
هموژنایزر در بسیاری زمینه های تحقیقاتی و علمی مانند پزشکی قانونی، میکروبیولوژی، بیوتکنولوژی، دامپزشکی، شیمی، زمین شناسی، فلزشناسی، زیست بوم شناسی، کنترل غذا و نوشیدنی، داروسازی و تغذیه کاربرد دارد. از هموژنایزر برای همگن سازی و خرد کردن موادی مانند خاک، گیاهان، مواد غذایی، اجزای بدن موجودات مانند استخوان و دندان و مو، خون و قارچ، باکتری و… استفاده می شود. یکی از قدیمی ترین کاربردهای آن هموژنیزه کردن شیر و یکنواخت کردن پراکندگی چربی در بخش مایع آن می باشد.
انواع هموژنایزر
هموژنایزر اولتراسونیک (Ultrasonic)
هموژنایزر فشار بالا (High Pressure)
هموژنایزر اولتراسونیک(Ultra sonic)
همگن ساز مکانیکی
این دستگاه جهت میکس و همگن کردن مواد طراحی شده که با پراکندن ذرات جامد در مایع، امولسیون، سوسپانسیون یا محلول کامل ایجاد می نماید. به همین علت دارای طیف وسیع کاربرد در صنایع داروسازی، غذایی، بهداشتی، شیمیایی و نساجی جهت ساخت محلول ها، روکش های مواد، ساخت رنگ و فراورده های خوراکی می باشد. دستگاه همگن ساز مکانیکی از یک مجموعه روتور استاتور و پره تشکیل شده که حرکت چنگک ها با سرعت زیاد باعث له کردن و فشردن و شکستن ذرات درهم میشود که این امر قابلیت همگن کردن مواد غلیظ و سوپر ویسکوز تا50000cps را در مدت زمان بسیار کم فراهم می نماید.
همگن ساز تحت فشار
عمده کاربرد این دستگاه در صنایع غذایی، لبنی، دارویی، شیمیایی و بیوتکنولوژی است. در این دستگاه به وسیله پیستونهای رفت و برگشتی، نمونهها پشت یک شیر فشار قوی که در آن برای عبور ذرات، فاصله قابل تنظیمی وجود دارد، فشرده میشوند. ذراتی که از این محل عبور میکنند، بهواسطه اختلاف فشاری که بین دو طرف شیر وجود دارد، دچار یک تلاطم می شوند و در اثر برخورد با سرعت بالا با یکدیگر باعث خرد شدن ذرات خواهند شد.
هموژنایزر اولتراسونیک
این دستگاه با ایجاد امواج شدید فشاری در یک محیط مایع کار می کند. امواج فشاری باعث جریان در مایع شده و تحت شرایط مناسب موجب تشکیل سریع میکرو حباب می گردد که رشد و یکی شدن این حباب ها تا رسیدن به اندازه بیشینه و در نهایت ترکیدن آنها حرارت شدیدی ایجاد می نماید. انفجار حباب ها تولید موج ضربه ای با انرژی کافی برای شکستن پیوند کووالانسی می کند و برای همگن سازی و تخریب سلول استفاده می شود.
بخش های مختلف دستگاه هموژنایزر
بدنه اصلی دستگاه
ظرف مخصوص نمونه دارای ابعاد و جنس های متنوع برای کاربردهای مختلف (معمولا از جنس فولاد ضد زنگ Stainless Steel و تفلون PTFE)
گوی فلزی با اندازه های مختلف
هموژنایزر چگونه کار می کند
برای خرد کردن نمونه های جامد به ابعاد کوچکتر در ابتدا نمونه جامد به همراه گوی های فلزی در ظرف مخصوص نمونه قرار گرفته و روی بدنه اصلی دستگاه هموژنایزر در محل تعبیه شده قرار می گیرد. پس از تنظیم شدت نوسان در دستگاه همگن کننده بر حسب هرتز (Hz) و زمان نوسان، ظرف نمونه به شدت به حرکت درآمده و این حرکت موجبات برخورد نمونه جامد و گوی و تبدیل شدن آن به قطعات ریزتر و کاربردی تر را به صورت یکنواخت فراهم می آورد.
در مورد مایعات نیز حرکت شدید ظرف نمونه باعث اختلاط دو فاز امتزاج ناپذیر و پراکندگی یکنواخت آنها در یکدیگر می گردد. در واقع حرکت سریع باعث ریزتر شدن فاز غیر قابل امتزاج و قرار گرفتن آن در بین فاز دیگر می شود.
1- Hassani, Behrooz, and Ernest Hinton. "A review of homogenization and topology optimization I—homogenization theory for media with periodic structure." Computers & Structures 69, no. 6 (1998): 707-717.
2- Sanchez-Palencia, E. "Homogenization method for the study of composite media." In Asymptotic Analysis II— Surveys and New Trends, pp. 192-214. Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg, 2006.
3- Bourgeat, Alain, and Andro Mikelic. "Homogenization of a polymer flow through a porous medium." Nonlinear analysis 26, no. 7 (1996): 1221-1254.
خشک کردن پاششی نوعی کاهش رطوبت مواد است که برای تهیه گرانولها و یا ذرات ریز، بوسیله اسپری کردن مواد و مجاورت آنها با یک عامل گازی شکل داغ عمل میکند. استفاده از خشک کن پاششی روشی است برای تولید پودر خشک از یک مایع. خشک کننده ها در صنایع مختلفی از جمله صنایع غذایی و دارویی کاربرد دارند. محصولات نهایی در فرآیندهای صنعتی را میتوان با استفاده از خشک کن ها به اندازه، شکل و رطوبت دلخواه رساند.
خشک کن نوع یک قابلیت استفاده در آزمایشگاه صنایع غذایی را دارد. به همین دلیل از حجم و ظرفیت کمتری نسبت به نوع دو برخودار است. نوع دو از لحاظ حجم و ظرفیت در سایز بزرگتری معرفی شده است و قابلیت استفاده در صنایع سرامیک و مواد جامد دیگری را نیز دارد. تمام اسپری درایرها از نوعی از اسپری کردن یا اسپری نزولی استفاده می کنند تا مایع یا دوغاب را به یک اسپری با اندازه کنترل شده برساند. شایع ترین آنها دیسک های چرخشی و با سرعت بالا و تک سياله می باشند. چرخ های اتمایزر برای توزیع اندازه ذره ای وسیع تر هستند اما هر دو روش با توزیع سازگار با اندازه ذرات عمل می کنند. به این ترتیب برای برخی از کاربردها از دو نوع ورودی استفاده می شود. با توجه به موارد مورد نیاز در یک فرآیند، می توان اسپری درایر با اندازه های ۱۰ الی ۵۰۰ میکرومتر را استفاده کرد. غالباً اسپری درایری که استفاده می شود، با اندازه های ۴۰ الی ۱۵۰ میکرو متر می باشد.
انواع مختلف اسپری داریر را بشناسید
شایع ترین نوع اسپری درایر، نوع منفرد است. در یک منبع منفرد هوای خشک، بالای اتاقک وجود دارد. در اکثر موارد هوا در همان جهت به عنوان مایع اسپری، نفوذ می کند. پودر خوب تولید می شود اما می تواند جریان ضعیف و گرد و غبار زیاد تولید کند. برای غلبه بر گرد و غبار و ضعف جریان پودر، نسل جدیدی از اسپری درایرها به نام مالتی اسپری خورشیدی تولید شده است که به جای خشک کردن مایع در یک مرحله، خشک شدن آن در دو مرحله انجام می شود:
در بالای اتاقک به عنوان تک اثر
با یک بستر ثابت در پایین اتاقک
پودر های خوب تولید شده توسط مرحله اول خشک کردن می تواند در جریان مداوم یا در بالای اتاق و در اطراف مایع اسپری یا در پایین، در داخل بستر مایع یکپارچه بازیافت شود. روند خشک کردن پودر را می توان بر روی بستر وریدی ارتعاشی خارجی که به صورت سیال می باشد، تکمیل کرد.
گاز داغ برای خشك كردن به صورت يك جريان كوچك و در همان جهت به عنوان اسپري كننده مايع منتقل می کند و جريان هواي گرم در برابر جريان اسپري كننده قرار مي گيرد. با جریان همجوشی، ذرات زمان کمتری در سیستم و جداسازی ذرات صرف می کنند. با جریان متقاطع، ذرات زمان بیشتری را در سیستم صرف می کنند و معمولا با یک سیستم بستر مایع شناخته می شوند. این جریان مشترک به طور کلی اجازه می دهد که سیستم کارآیی بیشتری داشته باشد.
عملکرد اسپری درایر چگونه است؟
یک اسپری درایر یک جریان مایع را می گیرد و محلول را به صورت جامد و حلال به بخار تبدیل می کند. جامد معمولا در یک درام یا سیکلون جمع می شود. جریان ورودی مایع از طریق یک ورودی به جریان بخار گرم تبدیل و تبخیر می شود. جامدات به صورت رطوبت به سرعت از قطرات جدا می شوند. ورودی معمولا برای ایجاد قطرات به اندازه کوچک که برای به حداکثر رساندن انتقال حرارت و میزان تبخیر آب استفاده می شود. اندازه قطره ممکن است بسته به نوع ورودی بین ۲۰ تا ۱۸۰ میکرومتر باشد. دو نوع اصلی از ورودی ها وجود دارد:
ورودی با یک فشار مایع بالا: که۵۰ تا ۳۰۰ بشکه ایجاد می کند.
ورودی دو مایع: یک مایع خشک است و دوم گاز فشرده که به طور کلی هوا در ۱ تا ۷ میله وارد می شود.
اسپری درایرها می توانند محصول را با سرعت بالا نسبت به سایر روش های خشک کردن، خشک کنند. آنها یک پودر خشک را به یک مرحله می رسانند که می تواند سودمند باشد زیرا روند ساده سازی و سوددهی را بهبود می بخشد.
در عرصه داروسازی، اسپری درایر برای تولید مخلوط جامد آمورف استفاده می شود و به طور یکنواخت مواد تشکیل دهنده دارویی فعال را به یک ماتریس پلیمری تقسیم می کند. این کار ، ترکیبات فعال را در حالت انرژی بالاتر قرار می دهد که به نوبه خود باعث انتشار عصاره دارو در بدن بیمار می شود.
مراحل خشککن درایر
جهت خشککردن انواع محصولات باید مراحلی سپری شود. عبور از هر مرحله تأثیر زیادی در عملکرد دستگاه دارد. برای خشککردن با Spray Dryer باید سه مرحله را سپری کنید. در زیر این سه مرحله را بیان میکنیم.
مخزن خشککن
بستر سیال داخلی
بستر سیال خارجی
رطوبت در هر یک از مراحل متفاوت است. به طور مثال در مخزن رطوبت مواد به 10 درصد میرسد، در بستر سیال به 6 درصد و در بستر سیال خارجی رطوبت محصول به حدود 3 درصد میرسد.
بررسی اجزای یک خشککن مدرن
اگر شما یک خشککن مدرن را خریداری کنید اجزای خاصی دارد. در زیر مقصود ما بیان این اجزا است.
اتمایزر
اتمایزر در دستگاههای خشککن متفاوت است و انواع آن دیسک چرخان، فشاری یا دو نوع سیال است. وظیفه این قطعه این است که خوراک غلیظ را به ذرات کوچک تبدیل کند.
محفظه خشککن
از دیگر قسمتهای اسپری درایر مخزن یا محفظه خشککن است که هوای داغ و ذرات در این بخش با هم ملاقات میکنند. بیشترین حجم رطوبت از محصول در این قسمت از آن جدا میشود.
نقش دمندهها در خشککن
این قطعه وظیفه ورود و خروج هوا را بر عهده دارد که هوای داغ ورودی وارد میشود و این هوا پس از اثرگذاری از قسمت دیگر دستگاه خارج می شود.
یکی از قطعات بسیار مهم در این دستگاه بستر سیال خارجی است. این قطعه رطوبت را تا حد نهایی پایین میآورد و آن را مناسب برای بستهبندی میکند.
محصولات که در تهیه نیازمند به Spray Dryer هستند
جهت بدنه کاشیهای که برای دیوارها و کاشیهای کف ساختمان استفاده میشوند به اسپری درایر نیاز است.
قابلیت استفاده برای ساخت رسیها و کائولینها
تهیه پرسلانهای الکتریکی
برای ساخت بدنه برای ظروف غذاخوری
جهت تهیه رنگهای پودری
تهیه انواع سرامیک از جمله سرامیک ویژه و اکسیدی
قابلیت تهیه برای فریتها، گرافیت و سوسپانسیونهای کربن
در آمادهسازی استاتیت و سیلیکات زیرکونیم
برای تهیه آلومینا و مخلوطهای شیشه
جهت تهیه پاککنندهها و مواردی ازاینقبیل قابلیت استفاده دارد.
قابلیت استفاده برای تهیه انواع مواد غذایی و دارویی
در زمینه تهیه انواع محصولات گیاهی
قابلیت استفاده برای صنایع مربوط به دندانپزشکی
جهت تولید فرآوردههای شیری
برای استفاده از رنگدانهها
بررسی مزایای استفاده از دستگاه اسپری درایر
درصورتیکه شما مزایای این وسیله را بشناسید به این موضوع میرسید که آیا برای شما کارایی لازم را دارد یا خیر. در زیر مقصود ما بررسی مزایای استفاده از این وسیله است.
با استفاده از این دستگاه گرانولها در برابر حرارت شدید قرار نمیگیرند و خواص آنها حفظ میشود.
ذراتی که پس از خشککردن از این وسیله به دست میآید به شکل کروی هستند. کروی بودن ذرات باعث میشود آنها بهآسانی رویهم حرکت کنند. وقتی حرکت آنها آسان باشد شکلگرفتن آنها در قالب سادهتر میشود.
از دیگر مزایا این است ذراتی که از این خشککن حاصل میشود یک اندازه و یکدست هستند.
در خشکشدن ذرات، رطوبت بهصورت یکسان پراکنده میشود.
مقرونبهصرفه بودن یکی دیگر از خصوصیات این دستگاه بینظیر است.
درصورتیکه شما نیز به دنبال یک وسیله باقابلیتهای ویژه هستید که در خشککردن انواع مواد کارایی داشته باشد میتوانید آن را کارا ماشین تهیه کنید.
1- Patel, R. P., M. P. Patel, and A. M. Suthar. "Spray drying technology: an overview." Indian Journal of Science and Technology 2, no. 10 (2009): 44-47.
2- Gauvin, W. H., and S. Katta. "Basic concepts of spray dryer design." AIChE Journal 22, no. 4 (1976): 713-724.
3- Oakley, David E. "Spray dryer modeling in theory and practice." Drying Technology 22, no. 6 (2004): 1371-1402.
میکروسکوپ الکترونی روبشی (Scanning Electron Microscope - SEM) یکی از انواع بسیار معروف میکروسکوپهای الکترونی است که امروزه کاربردهای بسیاری در فناوری نانو پیدا کرده است و از جمله آنالیز های میکروسکوپی است که علاوه بر تهیه تصاویر بزرگنمایی شده، در صورتیکه به تجهیزات اضافی مجهز شود میتواند برای آنالیز شیمیایی، بررسی ترکیب، خصوصیات سطح و ریزساختار داخلی در ابعاد میکرونی و نانومتری بهکار گرفته شود. برای کار با این میکروسکوپ به محیط خلأ نیاز است. از همین رو استفاده از اتمسفر داخل ستون پس از قرار دادن نمونه در محفظه نگه دارنده لازم است. هنگامی که خلا مورد نیاز ایجاد شد پرتو الکترونی تولید و توسط لنزهای الکترومغناطیسی باریک روی نمونه متمرکز میشوند. پرتوی الکترونی که روی سطح نمونه روبش میشود اطلاعات و توپوگرفی از نمونه در مقیاس مختلف می دهد. در نتیجه برخورد پرتوی الکترونی با نمونه، سیگنالهای مناسب تولید میشوند که توسط آشکارسازها دریافت و در نهایت به تصویر یا دیگر اطلاعات موردنظر تبدیل میشوند. اجزای اصلی SEM شامل تنفنگ الکترونی، آشکار ساز، سیستم روبش، سیستم خلا، نمایشگر و لنز های لکترومغناطیسی است.
کاربرد SEM در پلیمر ها
بررسی ترک ها و تخریب، کیفیت پراکندگی نانو ذرات در کامپوزیت ، برسی الیاف و ضخامت آن.
SEM از روشهای پرکاربرد میکروسکوپی محسوب میشود. همانند دیگر میکروسکوپ های الکترونی، به دلیل استفاده از پرتوی الکترونی در SEM، حد تفکیک بسیار بالایی از نمونههای جامد قابل دستیابی است و قابلیت عکسبرداری از سطوح با بزرگنمایی ۱۰ تا ۵۰۰,۰۰۰ برابر با قدرت تفکیک از کمتر از ۱ تا ۲۰ نانومتر (بسته به نوع نمونه) را دارد.
کاربرد میکروسکوپ
قابل استفاده در طیف وسیعی از مواد از جمله فلزات، آلیاژها، مواد مغناطیسی، ابررساناها، نیمهرساناها، سرامیکها، کامپوزیتها، دوفلزیها، پودرها، بلورهای یونی، پلیمرها، عایقها، لاستیکها و پلاستیکها.
علاوه بر این این نوع میکروسکوپ کاربرد وسیعی در علم نانو از جمله اندازهگیری سایز نانوذرات و بررسی مورفولوژی آنها، بررسی مورفولوژی نانوکامپوزیتها، نانولولهها، بررسی تغییرات ساختاری نانومواد در عملیات مختلف، نانوالیاف، بررسی سطح پوششهای نانوساختار، نانوساختارهای دارویی و نمونههای بیولوژیک دارد.
انجام تست آنالیز شکست (فراکتوگرافی)وتحلیل علل شکست قطعات
انجام آنالیز EDXبه صورت کیفی
انجام X_RAY MAPPING(توزیع عناصر آلیاژی در مقطع نمونه ها)
از مزایای میکروسکوپ الکترونی SEM میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
1-Mohammed, Azad, and Avin Abdullah. "Scanning electron microscopy (SEM): A review." In Proceedings of the 2018 International Conference on Hydraulics and Pneumatics—HERVEX, Băile Govora, Romania, vol. 2018, pp. 7-9. 2018.
2-Zhou, Weilie, Robert Apkarian, Zhong Lin Wang, and David Joy. "Fundamentals of scanning electron microscopy (SEM)." Scanning Microscopy for Nanotechnology: Techniques and Applications (2007): 1-40.
اکسترودرها در دونوع تک ماردون و دو ماردون ساخته میشوند. اکسترودر دو ماردون بیش از یک پیچ تک دارد به همین علت دو ماردون نام گرفته است. اکسترودر دو مارپیچ یکی از بهترین ماشین آلات ترکیبی در صنعت پلاستیک است. مدل دو ماردون در پردازش و ساخت پلاستیک از مواد بازیافتی نیز کاربرد دارند. اکسترودر دو ماردون در حالت کار کردن، با دستگاه تک پیچ تفاوت بسیاری دارند که برای کاربران و تولید کنندگان قابل توجه است.
همانطور که میدانید از اکسترودرها در صنعت پلاستیک برای تولید گرانول استفاده میشود. اکسترودر گرانول به دو دستهی اصلی یک ماردون و دو ماردون تقسیم میشود. اکسترودرهایی با بیش از یک پیچ تک، اکسترودر دو ماردون نام دارد. اکسترودر دو مارپیچ یکی ار بهترین ماشین آلات ترکیبی در صنعت پلاستیک است. این ماشین تا حد زیادی به عنوان یک وسیله ترکیبی برای ترکیب یکنواخت پلاستیک سازها، پرکنندهها، رنگدانهها، تثبیت کنندهها و غیره در داخل پلیمر ساخته شده اند.
اکسترودر دو ماردون چیست؟
اکسترودر دو مارپیچ ماشینی است که از دو چرخش درهم تنیده و دوار تشکیل شده است که بر روی محورهای اسپلینت نصب شدهاند. این دستگاه دارای ماردونهای همگرا یا واگرا هستند که باعث راندمان بالا در مخلوط کردن مواد و خود تمیز شوندگی کامل سیستم میشوند. اکسترودرهای دو ماردون امکان اختلاط مواد مختلف را به منظور ایجاد رنگ یا خواص ویژهای از مواد مختلف فراهم میکند.
در اکسترودر دو ماردون با جهت چرخش یکسان، مواد از یک ماردون به دیگری منتقل میشوند. به عبارتی، این دستگاه مواد گرانولی را با نیروی حرکتی و حرارتی به داخل هدایت میکند تا در زمان خروج محصول به صورت خمیری یا نواری شکل و با فشار از انتهای دستگاه آید. اکسترودرهای دو ماردون را میتوان در صنایع پلیمری، شیمیایی و غذایی برای مخلوط کردن انواع محصولات مصرفی در خط تولید مستربچ به شرح زیر استفاده کرد:
چسبها
درزگیرها
ماستیک
صابونها / مواد شوینده
پلاستیکها
مواد شیمیایی
تونرها
محصولات غذایی و خوراکی
خمیرهای سلولزی
ویژگیهای اکسترودر دو ماردون
اکسترودرها به گونهای پیکربندی شدهاند که به شما در نوآوری، به حداکثر رساندن و صرفه اقتصادی کمک میکنند. همه اکسترودرهای دو ماردون مجهز به پیچهای دوار خود پاک شونده نزدیک به هم برای مخلوط کردن مواد هستند. بخشهای بشکهای ماژولار و انواع مختلف عناصر پیچ حداکثر انعطاف پذیری و مقرون به صرفه بودن را ارائه میدهند. تجهیزات بالادستی که مخصوص تغذیه و تجهیزات پایین دستی برای گلوله سازی پس از اختلاط هستند که اکسترودرها را به سیستمهای بیشتی گسترش میدهند. همه اکسترودرهای دو ماردون دارای مارپیچهای درهم تنیده و دوار هستند که ویژگی های زیرا را دارند:
بخشهای بشکه قطعه بندی شده مدولار
پیچ با اندازههای مختلف برای حداکثر انعطاف پذیری
تجهیزات بالادستی مخصوص تغذیه
سیستم کنترل فرآیند نمایشگر لمسی (فرآیند اختلاط را در زمان واقعی تنظیم و نظارت میکند.
30 درصد ظرفیت جذب بیشتر نسبت به اکسترودرهای سنتی
عملکرد ثابت و روان
نگهداری و تمیز کردن آسان
افزایش راندمان پمپاژ
کارایی بالا و تعمیر و نگهداری کم
قدرت و دقت لازم را برای ترکیب و اختلاط
Rauwendaal, Chris, ed. Mixing in polymer processing. Vol. 23. CRC Press, 1991
Cheremisinoff, Nicholas P. Polymer mixing and extrusion technology. Routledge, 2017.
برای افرادی که در آزمایشگاه ها در حال فعالیت هستند یک امر عادی است که همواره مواد و نمونه هایی جهت آزمایش وجود داشته باشد. آنالیز GPC هم معروف به کروماتوگرافی ژل تراوایی است در این روش در واقع پلمیر هایی مانند پروتئین را مورد آزمایش و جدا سازی قرار می دهند به هر حال جدا سازی برخی مولکول ها در علم بسیار مهم و کاربردی است از این رو دستگاه های خارجی وجود دارند که با وجود ستون های متخلخل و قسمت های پر فشار جدا سازی را به راحتی انجام می دهند و مولکول ها را به سادگی می توان از پلیمر جدا نمود.
چگونگی آنالیز GPC
همان طور که در بالا هم گفته شد برای جدا سازی مولکول های زیستی از آنالیر GPC استفاده می کنند در این روش ابتدا مولکول های نمونه را در یک حلال به طور کامل حل می کنید پس از آن مولکول ها از ستون های متخلخل دستگاه با توجه به اندازه ای که دارند رد می شوند و به این صورت جدا سازی انجام می شود. در آنالیز GPC ابتدا مولکول های درشت از ستون متخلخل رد می شوند بعد از آن مولکول های کوچک عبور می کنند در واقع در این آنالیز جدایی مولکول ها بر اساس وزن مولکولی ترکیب ها و با در نظر گرفتن زمان خروج آن ها انجام می شود.
این جدا سازی را جدا سازی فیزیکی هم می گویند که مولکول ها از فاز های ثابت و متحرک عبور می کنند و از یکدیگر جدا می شوند در واقع ستون های ثابت و متحرک مانند یک الک عمل می کنند که به راحتی بزرگ تر ها را از کوچک تر ها جدا می نمایند.
هدف از آنالیز GPC
در بالا گفته شد که در روش آنالیز GPC مولکول ها را از یکدیگر جدا می کنند اما به چه منظور و هدفی؟ این روش را برای اندازه گیری جرم مولکولی و هم چنین شناسایی و جدا سازی مولکول ها با جرم کم مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمایش امکانات زیادی را برای شما فراهم می کند زیرا دارای ویژگی هایی است که در موارد زیر به آن ها اشاره شده است:
جدا کننده ای قوی است.
کاملا دقیق و بدون خطا است.
جرم مولکولی مواد را به طور دقیق اندازه گیری می کند و هم چنین نشان می دهد.
و ویژگی هایی از این دست…
بدون وجود چنین دستگاهی اندازه گیری جرم مولکولی امکان پذیر نیست از این رو در آزمایشگاه های پیشرفته برای اندازه گیری جرم انواع مولکول ها ابتدا اجزای آن را با وجود ستون های حفره دار دستگاه جدا می کنند و بعد مولکول ها را بر حسب جرم اندازه گیری می کنند.
آشکار سازی در آنالیز GPC
همواره در انجام آنالیز GPC مواد به یک سری آشکار ساز نیاز است که پس از جدا سازی مولکولی نمایان می شود و یا قبل از جدا سازی مولکولی باید از چنین آشکار ساز هایی استفاده نمود البته که آشکار ساز ها انواع مختلفی دارند که در ادامه این متن به آن ها اشاره خواهیم نمود برای مثال آشکار ساز فلوئورسانس، آشکار ساز ماورای بنفش که مرئی است، آشکار ساز الکتروشیمیایی، آشکار ساز مادون قرمز، و هم چنین آشکار ساز ظریب شکست، همه این آشکار ساز هایی که نام بردیم در آنالیز GPC مورد استفاده قرار می گیرند تا جدا سازی و اندازه گیری جرم مرلکولی به درست ترین و دقیق ترین حالت ممکن انجام شود و به هیچ عنوان دچار حتی یک هزارم درصد خطا نشود.
پس همان طور که می بینید و در بند های قبل هم گفته شد چیزی که در استفاده از این دستگاه جهت آنالیز GPC حائز اهمیت است عدم خطا است تا بتوان ترکیب ها را به درستی شناسایی کرد و وزن آن ها را تخمین زد.
ویسکوزیمتر یا ویسکومتر یک دستگاه آزمایشگاهی است که برای اندازه گیری ویسکوزیته مایعات بکار برده می شود.
در واقع ویسکوزیته سیالات که به غلظت نیز شناخته می شود به معنای اندازه گیری مقاومت مایعات در برابر تغییر شکل می باشد که به همین منظور امروزه با طراحی دستگاه ویسکومتر آزمایشگاهی برای اندازه گیری غلظت و ویسکوزیته نمونه مورد آزمایش استفاده می شود.
در حالت کلی در یک ویسکومتر دو حالت وجود دارد: 1- یا مایع ویسکوز ساکن است و یک شی جانبی در داخل آن (ابزار اندازه گیری ویسکوزیته) حرکت می کند. 2- یا وسیله اندازه گیری ویسکوزیته ساکن بوده و سیال ویسکوز حرکت می کند.
کاربرد ویسکوزیمتر
دستگاه ویسکومتر (فوردکاپ یا فلوکاپ) یکی از تجهیزات مناسب در محیط های آزمایشگاهی است که جهت اندازه گیری غلظت و کنترل کیفی ویسکوزیته مایعات بکار برده می شود.
1-Almin, Karl Erik, and Karl-Erik Eriksson. "Enzymic degradation of polymers: I. Viscometric method for the determination of enzymic activity." Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Enzymology 139, no. 2 (1967): 238-247.
2-Almin, Karl Erik, and Karl-Erik Eriksson. "Enzymic degradation of polymers: I. Viscometric method for the determination of enzymic activity." Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Enzymology 139, no. 2 (1967): 238-247.
تست کشش چیست؟
تست کشش که با عنوان تست تنش نیز شناخته می شود، اساسی ترین نوع آزمون مکانیکی است که می توان روی یک ماده انجام داد. به زبان ساده در این تست با کشیدن ماده توسط فک های دستگاه کشش، می توان واکنش آن را در برابر نیروهای اعمالی تعیین نمود. مشخصا هنگامی که ماده کشیده می شود، می توان به استحکام کششی (UTS) و ازدیاد طول (EL) آن ماده دست یافت.
در مراحل اولیه آزمون ارتباط بین بار وارد شده و ازدیاد طول نمونه، به صورت خطی است. اگر نمونه ای در این ناحیه خطی تحت بار قرار گیرد، با برداشتن بار دقیقا به همان شرایط قبل از بارگذاری بازمی گردد. این ناحیه، به ناحیه الاستیک معروف است. پس از این ناحیه، با افزایش بیشتر نیرو ماده وارد ناحیهی تغییر شکل پلاستیک می شود. در این ناحیه با برداشتن نیرو، ماده به شرایط قبل از اعمال نیرو باز نخواهد گشت. نقطه ای که در آن تغییر شکل از حالت الاستیک وارد پلاستیک می شود به «حد الاستیک، حد تناسب یا نقطه تسلیم» معروف است. تست کشش معمولا تا شکست قطعه ادامه می یابد تا نمودار نیرو-جابجایی و بعد از آن تنش-کرنش به شکل کامل به دست آید.
1- Alamar, María C., Elisabeth Vanstreels, M. L. Oey, Enrique Moltó, and Bart M. Nicolai. "Micromechanical behaviour of apple tissue in tensile and compression tests: Storage conditions and cultivar effect." Journal of Food Engineering 86, no. 3 (2008): 324-333
2- Patoor, E., Mohammed El Amrani, André Eberhardt, and Marcel Berveiller. "Determination of the origin for the dissymmetry observed between tensile and compression tests on shape memory alloys." Le Journal de Physique IV 5, no. C2 (1995): C2-495.
3- Ball, E. A., and P. B. Prangnell. "Tensile-compressive yield asymmetries in high strength wrought magnesium alloys." Scripta Metallurgica et Materialia;(United States) 31, no. 2 (1994).
4- Fell, J. T., and J. M. Newton. "Determination of tablet strength by the diametral-compression test." Journal of pharmaceutical sciences 59, no. 5 (1970): 688-691.
منظور از سختی سنجی چیست؟
تعریف سختی سنجی: عبارتست از : مقاومتی که یک قطعه پلیمری در برابر نفوذ یک سوزن با مشخصات استاندارد ،
تحت نیروی معین و شرایط مشخص از خود نشان می دهد .
در یک تعریف کلی تر، به مقاومت یک ماده در برابر تغییر شکل ( deformation ) ( خصوصاً تغییر شکل های دائمی ) ، نفوذ در پلیمر ، یا خراشیدگی نیز سختی می گویند .
معیار مطلقی برای سختی وجود ندارد ،بنابراین برای بیان کیفی آن ، هر کدام از انواع آزمون های فوق جایگاه و مقیاس خود را دارد و به صورت دلخواه به عنوان سختی می تواند تعریف شود .
از دیدگاه عملی ، سختی ترکیبی از سه پارامتر زیر قابل اندازه گیری می باشد .
۱- نفوذ سوزن تحت نیرو
۲- مقاومت در برابر سایش
۳- مقاومت در برابر خراشیدگی
روشهای اندازه گیری سختی سنجی:
برای سختی سنجی یک قطعه پلیمری سه روش زیر که جنبه پذیرفته شده بیشتری دارند را می توان نام برد :
۱- دیورومتری : ( استفاده از دستگاههای سختی سنج دیورومتر Shore A & Shore D ) برای اندازه گیری سختی پلاستیک های نرم و نسبتاً سخت .
۲- Barcol : برای سختیسنجی در گستره متوسط سختی ، که مرحله ای بالاتر از سختی سنجی دیورومترهاست .
۳- Rockwell : برای سختی سنجی پلاستیک های سخت و نسبتاً نرم(Rockwell مجموعه ای است که توانایی سختی سنجی طیف وسیعی از پلاستیک ها را دارد و مشهورترین آنها عبارتند از : Rockwell R, L, M, N, E, K . . . )
با وجودی که سختی اندازه گیری شده در یک مقیاس را نمی توان با اعداد مقیاس دیگر تبدیل کرد ، لاکن به صورت تقریبی چهار معیار فوق از سمت نرم به سخت به صورت زیرنشان داده شده اند :
از چهار گستره سختی سنجی فوق دو مقیاس Shore A & Shore D ، هر دو با هم مجموعه ای را تشکیل می دهند که طیف نسبتاً وسیعی از پلیمرها را می توانند سختی سنجی کنند، و به لحاظ سهولت انجام آزمون ، دقت ، سرعت عمل و ارزانی دستگاه از وسعت استفاده بیشتری برخوردار هستند .
مبنای این نوع سختی سنجی ( Durometry ) :
نفوذ و داخل شدن پین ( سوزن ) مخصوصی با ابعاد و مشخصات معین
( ارتفاع ۲٫۵ mm ضخامت ۱٫۴ ®۱٫۱۵ میلیمتر ) کــه تحــت نــیروی معــین ( ۱ kg برای Shore A ) و ( ۵ kg برای ( Shore Dکه در شــرایط محیــطی ( ۲۳ ± ۲° c ) و رطوبت نسبی % ( ۵۰ ± ۲ ) RH= پس از تمرکز سوزن به مدت ( ۱ ) ثانیه (طبق استاندارد ASTM ) ، بر روی نمونه عدد سختی ثبت می گردد ، لازم است بیشتر از ده مورد سختی سنجی بر روی نمونه ها انجام و سپس نتایج بدست آمده تحلیل و ارزشیابی شوند .
هر قدر سوزن به داخل پلیمر بیشتر نفوذ کند پلیمر نرم تر بوده و عدد سختی کمتری اعلام می شود و هر قدر نفوذ و داخل شدن پلیمر کمتر صورت گیرد عدد سختی بیشتری ثبت می گردد .
پرینت سه بعدی یکی از روشهای نوین ساخت قطعات مهندسی و تزئینی و حتی مدل سازی اولیه اشکال پیچیده ی صنعتی می باشد. همانطور که از اسم آن پیداست بر پایه ی اضافه کردن مواد برروی یکدیگر که عمدتا بصورت لایه لایه انجام می پذیرد، کار میکند.
روش های مختلف پرینت سه بعدی
روشهای مختلف این شیوه فارغ از نام و برند دستگاههای آن بر پایه ی سه روش ذوب، رزین (دوغاب) و پودر استوار است. از جمله روشهای مهم در بحث ساخت برهم افزا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1-مدلسازی رسوبی مذاب یکی از سریعترین و در عین حال ارزان ترین روشهای پرینت سه بعدی می باشد که بر پایه ی ذوب فیلامنت (فلزی یا پلیمری) کار می کند و یکی از متداول ترین روش های ساخت برهم افزاست. محبوبیت ها و گستردگی کار این دستگاهها باعث شده که در سالهای اخیر مدل های رومیزی و کوچک هم وارد بازار شده است و علاوه بر دانشگاهها و موسسات آموزشی و کارگاهها ، منازل هم مجهز به این دستگاه شده اند. آنچه که در حال حاضر در بازار کار و صنعت با نام پرینتر سه بعدی شناخته می شود در واقع دستگاه FDM می باشد که شمای کلی کار آن در شکل زیر نمایش داده شده است.
همانطور که مشاهده می شود مکانیزم کارکرد این روش بر پایه انتقال یک ماده ذوب شونده (ترجیحا زودگداز ) به یک نازل ذوب کننده می باشد که این نازل با استفاده از روش کنترل عددی کامپیوتری برروی یک سطح حرکت کرده و مذاب را روی آن انباشته می کند.
با تکرار این حرکت نمونه ای سه بعدی از مدل مدنظر ساخته خواهد شد که ساختار لایه ای دارد. از این روش علاوه بر ساخت نمونه های اولیه ، برای ساخت قطعات با تیراژ پایین هم استفاده می شود که بدلیل در دسترس بودن و ارزانی مواد اولیه، سادگی اپراتوری و ممکن بودن ساخت قطعات پیچیده، روشی بسیار مقرون به صرفه و مفید می باشد.
همچنین درحال حاضر با پیشرفت صنعت پرینتر سه بعدی، امکان استفاده از فیلامنت هایی با مواد گوناگون هم ایجاد شده که فیلامنت های حاوی پودر فلزی از جمله آنها می باشد.
پلیمرها در اشکال مختلف فیلامنت پلیمری، رزین پلیمری و پودر پلیمری در ساخت افزایشی مورد استفاده قرار میگیرند. فرایندهای مورد استفاده جهت استفاده از مواد پلیمری در پرینترهای سه بعدی عبارت اند از:
۱) FDM – Fused Deposition Modeling
۲) SLA – Stereolightography
۳) DLP – Digital Light Projector
۴) SLS – Selective Laser Sintering
۵) MJF – Multi Jet Fusion
۶) PJ – Polyjet
1-Zhou, Lu‐Yu, Jianzhong Fu, and Yong He. "A review of 3D printing technologies for soft polymer materials." Advanced Functional Materials 30, no. 28 (2020): 2000187.
2-Wang, Xin, Man Jiang, Zuowan Zhou, Jihua Gou, and David Hui. "3D printing of polymer matrix composites: A review and prospective." Composites Part B: Engineering 110 (2017): 442-458.
3-Xu, Weiheng, Sayli Jambhulkar, Yuxiang Zhu, Dharneedar Ravichandran, Mounika Kakarla, Brent Vernon, David G. Lott et al. "3D printing for polymer/particle-based processing: A review." Composites Part B: Engineering 223 (2021): 109102.
آزمون BET برای اندازه گیری مساحت ویژه و چگالی نانو لوله ها استفاده می شود.
اندازهگیری دقیق مساحت سطح و تخلخل در بسیاری از کاربردها مانند کاتالیستها، نانو جاذبها،مواد دارویی و همچنین در نانو ساختارهایی نظیر نانو ذرات فلزی، نانو لولهها، نانو الیاف و … از اهمیت بالایی برخوردار است.
از بین روشهای مورد استفاده در تعیین میزان تخلخل، روش BET که مبتنی بر جذب میباشد بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این روش یک لایه کامل از مولکولهای ماده جذب شونده روی سطح بوجود میآید.
با دانستن ضخامت متوسط یک مولکول میتوان سطحی که یک مولکول اشغال میکند را محاسبه نمود و براساس میزان ماده جذب شده، مساحت سطح کل نمونه را اندازهگیری کرد. این سیستم بر اساس تئوری BET و همچنین مقادیر اندازهگیری شده جذب و واجذب ماده میتواند سطح ویژه، قطر ،حجم و توزیع سایز حفرههای ماده را محاسبه نماید.
آنالیز BET بر اساس سنجش حجم گاز نیتروژن جذب و واجذب شده توسط سطح ماده در دمای ثابت نیتروژن مایع ( 77 درجه کلوین) کار میکند.
در تست BET ، پس از قرار گرفتن سلول حاوی نمونه مورد نظر در مخزن نیتروژن مایع، با افزایش تدریجی فشار گاز نیتروژن در هر مرحله میزان حجم گاز جذب شده توسط ماده محاسبه میشود. سپس با کاهش تدریجی فشار گاز میزان واجذب ماده اندازهگیری میشود و در نهایت نمودار حجم گاز نیتروژن جذب و واجذب شده توسط ماده در دمای ثابت رسم میشود.
در شکل زیر روند افزایش فشار گاز برای پر شدن حفرات در مرحله جذب adsorbtionنشان داده شده است .
تخمین مساحت سطح
S = Ax * Nm
تعداد مولکول های موردنیاز برای پوشاندن سطح(تک لایه یا چند لایه):Nm
:Axسطح درگیر برای مولکول جذب شده
روش اندازهگیری این سیستم هیچگونه آسیبی به ماده وارد نمیکند و برای نمونههای پودری بسیار مناسب است.
فرآیند Degassing
جهت آمادهسازی و خشککردن مواد قبل از اندازهگیری و حذف بخارآب، دی اکسید کربن و یا سایر مولکولهایی که ممکن است حجم حفرههای ماده را اشغال کرده باشند، نمونه چندین ساعت در دمای بالا قرار میگیرد . دمایی که در آن به صورت روتین نمونه ها آب زدایی می شوند 120 درجه و به مدت 2 ساعت می باشد.
در صورتی که دمای بالاتر یا پایین تری نیاز است لطفا با مسئول دستگاه هماهنگ نمایید. دقت کنید در صورتی که دمای پیشنهادی شما باعث آسیب به نمونه یا حصول نتایج نادرست شود، امکان آنالیز مجدد وجود ندارد
1-Walton, Krista S., and Randall Q. Snurr. "Applicability of the BET method for determining surface areas of microporous metal− organic frameworks." Journal of the American Chemical Society 129, no. 27 (2007): 8552-8556.
2-Bae, Youn-Sang, A. Özgür Yazaydın, and Randall Q. Snurr. "Evaluation of the BET method for determining surface areas of MOFs and zeolites that contain ultra-micropores." Langmuir 26, no. 8 (2010): 5475-5483.
3-Koh, Kyoungmoo, Antek G. Wong-Foy, and Adam J. Matzger. "A porous coordination copolymer with over 5000 m2/g BET surface area." Journal of the American chemical society 131, no. 12 (2009): 4184-4185.
به توانایی یک مایع در برقراری تماس با سطح جامد تر شوندگی (Wettability) گفته می شود. میزان تر شوندگی از نیروهای بین مولکولی حاصل می شود که از تعادل بین نیروهای پیوستگی و چسبندگی تعیین میشود. به حداکثر زاویه تماس یک قطره با سطح مورد نظر، زاویه پیشروی و حداقل زاویه تماس را زاویه پسروی میگویندکه به اختلاف میان این دو زویه پسماند زاویه تماس می گویند .طبق قانون یانگ، ترشوندگی یک سطح ایده آل طبق رابطه زیر محاسبه می شود:
γSG = γSL + γLG cosθ
ɣ نشانگر انرژی آزاد سطح بین سطوح مایع و جامد و گاز و θ زاویه تماس است.
دستگاه اندازه گیری زاویه تماس - Contact angle measurement device - دستگاهی است که به کمک آن می توان زاویه تماس مایعات در سطح مواد جامد را به صورت تصویری محاسبه نمود. از طریق این آنالیز میتوان میزان آبگریزی، آب دوستی و یا تمایل به جذب سایر مایعات به غیر از آب را روی سطح اندازهگیری کرد. اندازهگیری زاویه تماس معمولا با قطره آب )با حجم 4 تا 10 میکرولیتر) توسط سیستمی مجهز به یک دوربینCCD با قابلیت عکسبرداری از قطره و دارای نرم افزار سنجش زاویه تماس قطره با سطح مورد نظر انجام می شود. به کمک این دستگاه، همچنین می توان انرژی آزاد سطح مواد جامد نظیر فلزات، پلیمرها و ... را نیز اندازه گیری نمود.
نمونهها در آنالیز زاویه تماس باید به صورت تخت و مسطح باشند (مانند لایههای نازک روی سطح شیشه). ابعاد نمونهها بهتر است بین 1 در 2 و 5 در 5 سانتیمتر باشد.لازم به ذکر است که این آنالیز برای نمونه های پودری مناسب نیست، با این حال در صورت لزوم نمونه های پودری باید بصورت قرص آماده سازی شوند.
اگر زاویه تماس کمتر از ۱۰ درجه باشد نمونه ابر آبدوست، اگر زاویه تماس بین ۱۰ تا ۹۰ درجه باشد نمونه آبدوست، اگر زاویه تماس بین ۹۰ تا ۱۲۰ باشد نمونه آبگریز و اگر زاویه تماس بیشتر از ۱۲۰ درجه باشد نمونه ابر آبگریز نامیده میشود.
برخی از کاربرد های دستگاه زاویه تماس:
بررسی نتایج حاصل از اصلاح سطح در علوم مهندسی سطح و علوم پایه
بررسی لایه نشانی انواع مولکول های زیستی در مباحث فناوری های زیستی و نانو فناوری
بررسی خاصیت خود تمیز شوندگی سطوح
بررسی ساختار ابر آبگریز و ابر آبدوست سطوح
و تغییرات ساختاری سطوح جامد
برای اندازه گیری انرژی سطح از سیالات ۲و۴ پنتادیون، فرمامید، آب دیونیزه، گلیسرول استفاده می شود. برای هر نمونه سه عدد مربوط به زاویه تماس قطره آب بر روی سطح به همراه عکس آن ها گزارش می شود. نمونه ها باید به صورت تخت و مسطح باشند ابعاد نمونه ها بهتر است از 10 میلیمتر بزرگ تر باشند.
1- Kozbial, Andrew, Zhiting Li, Caitlyn Conaway, Rebecca McGinley, Shonali Dhingra, Vahid Vahdat, Feng Zhou, Brian D’Urso, Haitao Liu, and Lei Li. "Study on the surface energy of graphene by contact angle measurements." Langmuir 30, no. 28 (2014): 8598-8606.
2- Krishnan, Anandi, Yi-Hsiu Liu, Paul Cha, Roger Woodward, David Allara, and Erwin A. Vogler. "An evaluation of methods for contact angle measurement." Colloids and Surfaces B: Biointerfaces 43, no. 2 (2005): 95-98.
3- Hubbe, Martin A., Douglas J. Gardner, and Wei Shen. "Contact angles and wettability of cellulosic surfaces: a review of proposed mechanisms and test strategies." BioResources 10, no. 4 (2015).
آنالیز میکروسکوپ نیروی اتمی (Atomic Force Microscope) AFM ، یک آنالیز میکروسکوپی به روش روبشی است که قادر به تصویربرداری فرورفتگی ها و برآمدگی های سطح نمونه و بررسی توپوگرافی آن ها با بعاد نانومتری است که امروزه به خصوص در حوزه نانوساختارها بسیار مورد توجه قرار گرفته است.از جمله کاربرد مهم این آناالیز اندازه گیری ضخامت پوشش نمونه ها با دقت نانومتری است.
در میکروسکوپهای نیروی اتمی از نیروهای ضعیف نظیر نیروهای واندروالس و مویینگی بین نوک پروب و سطح نمونه برای تشکیل تصویر توپوگرافی از سطح نمونه استفاده میشود. از این رو هیچ محدودیتی برای بررسی سطح نمونه برخلاف میکروسکوپهای تونلی روبشی وجود ندارد. میکروسکوپ نیروی اتمی قادر به تصویر برداری با تفکیک مکانی اتمی از نمونههای رسانا، نارسانا و حتی نمونههای بیولوژیکی میباشد .این میکروسکوپ نقش به سزایی در پیشرفت علوم مختلف از جمله الکترونیک، نانوفناوری و علم مواد ایفا میکند. امروزه دستگاههای تجاری متفاوتی با مبانی مشابه و حالات کاری مختلف عرضه شدهاند که از نظر دقت و کیفیت تصاویر با یکدیگر تفاوت دارند.
برای مشاهدهی اجسام و نمونههای با ابعاد بسیار ریز در حد مولکولهای کوچک و اتمها، نمیتوان از میکروسکوپهای معمولی استفاده کرد؛ چرا که این نمونهها، ابعاد نانومتری دارند و میکروسکوپهای معمولی، قادر به نشان دادن ابعاد نانومتری نیستند. بنابراین برای دیدن نمونههایی با ابعاد نانومتری، باید از ابزارهای دقیقتر و پیشرفتهتر استفاده شود. یکی از این ابزارها، میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM است. میکروسکوپ نیروی اتمی قادر به تصویربرداری با تفکیک مکانی اتمی از نمونههای رسانا، نارسانا و حتی نمونههای بیولوژیکی میباشد.
دامنه کاربرد میکروسکوپ نیروی اتمی
در حالی که میکروسکوپ تونلی روبشی، تنها میتواند جهت مطالعه سطوحی که از لحاظ الکتریکی درجاتی از رسانایی دارند، استفاده شود، میکروسکوپهای نیروی اتمی میتوانند جهت مطالعه هر نوع سطح مهندسی استفاده شوند؛ بنابراین میتوان از آن جهت مطالعه انواع مواد رسانا، نیمه رسانا و نارسانا استفاده نمود.
امروزه AFM، یک کاوشگر سطحی محبوب برای اندازهگیریهای توپوگرافیک و محاسبه نیروهای عمودی در مقیاس میکرو تا نانو شناخته شده است. همچنین از این دستگاه مشخصهیابی، میتوان برای مطالعه خراش و سائیدگی و نیز اندازهگیری خواص مکانیکی الاستیک و پلاستیک (از قبیل میزان سختی جسم در برابر جسم فرورونده و مدول الاستیسیته) استفاده نمود
از AFM در بسیاری از مطالعات، جهت نوشتار، دستکاری و جابجایی اتمهای منفرد زنون ، مولکولها سطوح سیلیکونی و پلیمری به کار گرفته شده است. علاوه بر این از این میکروسوپ جهت انواع نانولیتوگرافی و تولید نانوساختارها و نانوماشینکاری استفاده شده است.
میکروسکوپهای نیروی اتمی که برای اندازهگیری نیروهای عمودی و جانبی، طراحی شدهاند، میکروسکوپهای نیروی جانبی ، یا میکروسکوپهای نیروی اصطکاکی نامیده میشوند دستهای ازFFMها از توانایی اندازهگیری نیروهای جانبی در دو جهت متعامد برخوردارند. محققین بسیاری طراحیهای AFM و FFM را اصلاح کرده و بهبود دادهاند و هماکنون این سیستمهای بهبود داده شده، جهت اندازهگیری چسبندگی، اصطکاک و نیروهای پیوندی در سطوح جامد و مایع در مقیاس نانو و میکرو بهکار میروند.
1-Binnig, Gerd, Calvin F. Quate, and Ch Gerber. "Atomic force microscope." Physical review letters 56, no. 9 (1986): 930.
2-Magonov, Sergei N., and Darrell H. Reneker. "Characterization of polymer surfaces with atomic force microscopy." Annual Review of Materials Science 27, no. 1 (1997): 175-222.
3-Wang, Dong, and Thomas P. Russell. "Advances in atomic force microscopy for probing polymer structure and properties." Macromolecules 51, no. 1 (2018): 3-24.
4-Magonov, S. N. "Atomic force microscopy in analysis of polymers." Encyclopedia of Analytical Chemistry: Applications, Theory and Instrumentation (2006).
اکثر مواد پلیمری در کاربرد حقیقی خود در معرض تابش نور حورشید و شرایط جوی همچون رطوبت محیط و بارش های جوی قرار می گیرند که ممکن است منجر به کاهش کارایی پلاستیک ها از طریق تضعیف خواص مکانیکی، کاهش چقرمگی و در نتیجه شکننده شدن ماده، تغییر رنگ و خواص بصری و ... در پلیمرها شوند. به منظور بررسی تغییرات احتمالی محصولات در شرایط محیطی و تحت تابش UV، معمولاً از آزمون شرایط آب و هوایی تسریع یافته تحت تابش فرابنفش (Accelerated UV weathering test) استفاده می گردد.
این آزمون در واقع شرایط جوی واقعی وارد بر نمونه را شبیه سازی می کند. در این آزمون نمونه تحت تابش اشعه فرابنفش، گرما و رطوبت قرار می گیرد. دستگاه این آزمون شامل محفظه ای مجهز به لامپ های فلوروسنت، زنون، کربن و ... به منظور ایجاد تابش فرابنفش، المنت های حرارتی به منظور اعمال گرما و نیز سیستم کندانسور به منظور برقراری رطوبت در محفظه است. گزینه های گسترده ای برای انتخاب لامپ های UV تعبیه شده در دستگاه وجود دارد که تفاوت اصلی آنها در طول موج نور تابیده شده به نمونه می باشد. یکی از گونه های بسیار رایج از لامپ های توصیه شده در استانداردهای گوناگون، لامپ UV با طول موج nm 340 است. اکثر پلیمرها در اثر قرارگیری در معرض این نوع از تابش فرابنفش دچار تغییر رنگ و زرد شدن رنگ پوسته می شوند. در این آزمون علاوه بر تابش نور فرابنفش، گرما و رطوبت (از طریق پاشش آب) به صورت چرخه ای به نمونه اعمال می شوند تا تغییرات خواص آن بررسی شوند. این آزمون منجر به صرفه جویی در زمان برای بررسی عملکرد طولانی مدت پلیمرها در شرایط محیطی می شود. استانداردهای گوناگونی برای بررسی تغییرات خواص لاستیک ها و پلاستیک ها تحت شرایط آب و هوایی تسریع یافته وجود دارند که از معروف ترین آنها می توان به استانداردهای ASTM D 1148 (بررسی تغییرات رنگ سطح رابرها در معرض گرما و اشعه UV) و ASTM G151 (بررسی پوشش مواد غیرفلزی با استفاده از منابع نور آزمایشگاهی) اشاره نمود.
1-Hamad, E. M., S. E. R. Bilatto, N. Y. Adly, D. S. Correa, B. Wolfrum, Michael J. Schöning, A. Offenhäusser, and A. Yakushenko. "Inkjet printing of UV-curable adhesive and dielectric inks for microfluidic devices." Lab on a Chip 16, no. 1 (2016): 70-74.
2-Endruweit, A., M. S. Johnson, and A. C. Long. "Curing of composite components by ultraviolet radiation: A review." Polymer composites 27, no. 2 (2006): 119-128.
3-Coady, Matthew J., Michael Wood, Gregory Q. Wallace, Kent E. Nielsen, Anne-Marie Kietzig, François Lagugné-Labarthet, and Paul J. Ragogna. "Icephobic behavior of UV-cured polymer networks incorporated into slippery lubricant-infused porous surfaces: Improving SLIPS durability." ACS applied materials & interfaces 10, no. 3 (2018): 2890-2896.
امروزه نانوالیاف به عنوان يکی از مهمترين محصولات فناوریهای نانو در بسياری از حوزهها بهويژه در پوششهای زخم، مهندسی بافت، حوزههای دارويی، صنايع نساجی، صنايع رنگ و پوشش، صنايع شيميايی فناوری اطلاعات و ارتباطات، توليد و ذخيرهسازی انرژی، بهينهسازی مصرف انرژی پيلهای خورشيدی، محيط زيست، انواع حسگرهای زيستی و شيميايی، حوزههای مرتبط با زيست فناوری کشاورزی و ... کاربردهای زيادی پيدا کردهاند.
هر چند روشهای تولید نانوالیاف در یک دستهبندی کلی قابل تفکیک به چند روش کلی است، اما تنوع در خود این تکنیکها هم بالا است. بدون شک مناسبترین و قابل کنترلترین روش در بین روشها الکتروریسی است که بیشترین تنوع تکنیک را نیز دارد. الكتروریسي روشینوین وکارآمد برای تولید آسان الیافی است که دامنه قطری آنها در مقیاس نانوست. این روش از رایجترین روشهای تولید نانوالیاف به شکلهای مختلف مانند نانوالیاف هسته پوسته، توخالی و متخلخل است. الکتروریسی به جهت مزایایی که بر سایر روشها دارد به عنوان یکی از بهترین روشهای تولید نانوالیاف به شمار میرود که کاربردهای فراوانی پیدا کرده است.
تعریف نانو الیاف
به طورکلی الياف از نظر ابعاد به سه دسته الياف معمولی، ميکرونی و نانوالياف طبقهبندی میشوند. الياف با قطر کمتر از يک صد نانومتر را نانوالياف مینامند.
نانوالياف باتوجه به مواد سازندهشان به چند دسته تقسيم میشوند:
۱- نانوالياف پليمری
۲- نانوالياف کربنی
۳- نانوالياف معدنی
۴- نانوالياف کامپوزيتی
ازنظر شکل و مورفولوژی نانوالیاف به صورتهای زیر یافت میشوند:
۱- نانو الياف بافته شده
۲- نانوالیاف آرایش یافته
۳- نانو الياف هسته-پوسته
۴- نانو الياف توخالی
۵- نانو الياف نواری شکل
۶- نانو الياف متخلخل
۳- روشهای تولید نانوالیاف
نانوالیاف به روشهای متنوعی نظیر کشش، تولید از قالب، خودآرایی، جدایش فازی و الکتروریسی تولید میشوند .
فرایند الکتروریسی
در این روش، ابتدا محلول پلیمری تهیه شده، در داخل مخزن (سرنگ) قرار مي گيرد بطوری که انتهای سوزن سرنگ محل خروج مایع پلیمری خواهد بود. سپس بين سوزن و صفحة هدف (صفحه جمع کننده)، اختلاف پتانسيل بسيار بالايي اعمال می گردد. این ولتاژ بالای الکتريکي سبب جريان يافتن سيال پليمر از داخل سوزن به سمت صفحة هدف مي شود. براي اينکه سيال بتواند جريان پيدا کند، نيروي الکتريکي بايد بر نيروي کشش سطحي پليمر و همچنین گرانروی آن که مانع از جريان يافتن مایع مي شوند، غلبه کند. دستگاه الکتروریسی جهت تولید نانوفیبرهای پلیمری به منظور شبیه سازی ECM سلولی استفاده می گردد.
برخی از کاربردهای مهم نانوالیاف حاصل از فرایندهای الکتروریسی در زمینه پزشکی به موارد زیر اشاره می گردد:
مهندسی بافت
پوششهای زخم
سامانههای کنترلشده رهایش دارو
فیلترهای پزشکی
تجهیزات و ایمپلنتهای پزشکی
ماسکهای بهداشتی
اَبرجاذبها
عوامل موثر بر مورفولوژی نانوالیاف الکتروریسی شده
مورفولوژی نانوالياف مانند قطر و يکنواختی الياف پليمری الکتروريسی شده به پارامترهای زيادی بستگی دارد. برخی از این پارامترها مثل غلظت محلول، وزن مولکولی (ویسکوزیته)، به ویژگیهای محلول مربوط میشود. برخی دیگر مثل ولتاژ اعمالی، نرخ تغذيه، نوع جمعکننده و فاصله بين نوک سوزن و جمعکننده مربوط به دستگاه الکتروریسی است و پارامترهای دیگری چون رطوبت و دما به عوامل محیطی مربوط میشوند. در ادامه به بررسی اثر این پارامترها خواهیم پرداخت.
غلظت محلول
غلظت محلول پليمری نقش موثری در تشکيل فيبر در فرايند الکتروريسی دارد. در يک غلظت مناسب نانوالياف صاف و مستقيم تشکيل میشوند. در صورتی که غلظت بسيار زياد باشد، به جای نانوالياف، ميکروربانهای مارپيچ ايجاد خواهند شد.
وزن مولکولی محلول
وزن مولکولی نشاندهنده طول زنجیر پلیمر است و بر گرانروی محلول اثر میگذارد. در گرانرویهای پایین، الیاف قرارگرفته روی صفحه جمعکننده، دارای ذرات گلوله مانند هستند. در این حالت میزان درهم رفتگی زنجیرهای پلیمری کمتر است. کشش سطحی تأثیر زیادی بر جت الکتروریسی دارد. مولکولهای حلال به دلیل کشش سطحی تمایل بیشتری به تجمع و تبدیل شدن به شکل کروی را دارند.
در گرانرویهای بالا، میزان درهمرفتگی زنجیرهای پلیمری در محلول بیشتر است. در واقع برهم کنش میان مولکولهای پلیمر و حلال بیشتر است. بنابراین زمانی که محلول تحت تأثیر بارهای الکتریکی کشیده میشود مولکولهای حلال تمایل به گسترش یافتن در میان مولکولهای درهمرفته پلیمری را دارند، در نتیجه گرایش مولکولهای حلال، به گرد هم آمدن در اثر کشش سطحی کاهش خواهد یافت و الیاف با قطر یکنواختی تشکیل میشوند. همانطور که در شکل۷ دیده میشود با افزایش گرانروی از شکل a تا h، تغییر جزئی در شکل گلولهها به وجود میآید و از شکل کروی به شبهمخروطی تبدیل شده در نهایت به شکل لیف هموار در میآیند.
ولتاژ اعمالی
ولتاژ بالا، بارهای الکتریکی لازم را وارد محلول میکند. این بارها میدان الکتریکی خارجی را ایجاد میکنند. در این حالت محلول آویزان از نوک سوزن در هنگام شروع فوران، به شکل مخروط تیلور تبدیل میشود. در اکثر موارد ولتاژ بالاتر موجب کشش بیشتر محلول میشود و به دنبال آن میدان قویتری را ایجاد میکند. که این موارد در کاهش قطر الیاف موثر است و به تبخیر سریعتر حلال و خشک شدن الیاف کمک میکند درصورتی که در ولتاژ کم پلیمر گلوله گلوله میشود. شکل۸ اثر ولتاژ روی نحوه خروج پلیمر از سوزن نشان داده شده است.
نرخ تغذیه
آهنگ تغذیه محلول ریسندگی نیز یکی از پارامترهای تاثیرگذار بر تشکیل نانوالیاف و قطر آنها میباشد. به گونهای که اگر آهنگ تغذیه پایین باشد، محلول پلیمری خارجشونده از سوزن یکنواخت و پیوسته نبوده و جت پایدار محلول و مخروط تیلور تشکیل نخواهدشد. درنتیجه، الیافی با قطرهای متغیر شکل خواهدگرفت. در برخی موارد نیز بید و الیافی نواری شکل ایجاد خواهندشد. در شکل۹ تصویرSEM از نانوالیاف الکتروریسی شده در نرخ تغذیه متفاوت ارائه شده است، همانطور که در شکل۹ مشاهده میگردد، با افزایش نرخ تغذیه بید روی نانوالیاف تشکیل شده است. این عیوب به دلیل عدم تبخیر حلال و کشش پایین محلول در فضای میان سوزن و صفحه جمعکننده ایجادشدهاند.
نوع جمعکننده
جمعکنندهها به دو شکل متحرک و ثابت هستند. جمعکنندهي مدور برای جمعآوری الیاف بصورت منظم است و به خشک شدن الیاف کمک بیشتری میکند و این به عنوان مزیت شمرده میشود. مثلا DMF نقطه جوش بالایی دارد و وقتی الیاف جمعآوری میشوند باعث ایجاد رطوبت در آنها میشود. جمعکننده دوار، زمان بیشتری برای تبخیر حلال ایجاد میکند و میزان تبخیر را افزایش میدهد. این جمعکننده، زمانی که به الیاف مجزا نیاز باشد باعث بهبود ریخت شناسی الیاف میشود.
فاصله نوک سوزن و جمعکننده
فاصله بین سوزن تا جمعکننده بر زمان پرواز و شدت میدان تأثیر مستقیم دارد. در شکل۱۰ تاثیر فاصله بین سوزن و جمعکننده روی مورفولوژی نانوالیاف نشان داده شده است. با کاهش فاصله، شدت میدان افزایش پیدا میکند و موجب افزایش شتاب در حرکت جت میشود. در این شرایط ممکن است زمانی که جت به جمعکننده میرسد زمان کافی برای تبخیر حلال نبوده، حلال اضافی موجود در الیاف سبب ادغام الیاف در یکدیگر شود.
کاهش فاصله، به طور همزمان افزایش ولتاژ و افزایش شدت میدان را در پی دارد. اگر شدت میدان بسیار زیاد باشد، افزایش ناپایداری جت را به دنبال دارد که به تشکیل گلولهها کمک میکند. اگر فاصله بهگونهای باشد که شدت میدان در حالت بهینه قرار گیرد، گلولههای کمتری تشکيل میشود. زیرا میدان الکترواستاتیکی، نیروی کششی مناسبی را به جت وارد خواهد کرد. افزایش فاصله، زمان بیشتری را برای پرواز ایجاد میکند که باعث میشود محلول قبل از تشکیل روی جمعکننده، بیشتر کشیده شود و این منجر به کاهش قطر متوسط الیاف میشود.
رطوبت
شرایط محیط مانند میزان رطوبت ممکن است بر فرایند الکتروریسی اثرگذار باشد و با افزایش رطوبت، خلل و فرج بیشتر میشود.
دما
دمای محلول علاوه بر افزایش نرخ تبخیر بر کاهش گرانروی محلول پلیمری نیز اثرگذار است. در صورتی که پلیمر در دمای بالا الکتروریسی شود، الیاف با قطر یکنواختتری تولید میشوند. این پدیده ممکن است ناشی از گرانروی کمتر محلول و حلالیت بیشتر پلیمر در حلال باشد که اجازه کشش بیشتری به محلول میدهد. با گرانروی کمتر یا سیالیت بیشتر مولکولهای پلیمر ناشی از افزایش دما، قادرند نیروی کششی بیشتری به محلول وارد کنند، بنابراین الیاف حاصل دارای قطر کوچکتری هستند. در شکل۱۱ تاثیر دما روی قطرنانوالیاف را نشان میدهد. قطر نانوالیاف ریسیده شده در ۳۰ درجه سانتیگراد ۹۸ نانومتر و در ۶۰ درجه سانتیگراد قطر نانوالیاف ۹۰ نانومتر است.
پتانسیل زتا برای درک و کنترل خواص سوسپانسیونهای کلوئیدی بسیار حائز اهمیت است. عموما میتوان خصوصیات یک سوسپانسیون را با درک چگونگی برهمکنش کلوئیدها با یکدیگر شناسایی نمود. در برخی موارد لازم است برای جدا نگه داشتن ذرات از یکدیگر و ممانعت از تجمع آنها، نیز دافعه بین ذرات به حداکثر مقدار ممکن گاهی نیز هدفی کاملا متفاوت دنبال میشود و با حذف یا کاهش نیروهای دافعه، تشکیل تودههای بزرگ، تسریع شده و عمل صاف شدن آسانتر میشود .لازم به ذکر است با ایجاد تغییر در تعادل بین نیروهای دافعه و جاذبه بین ذرات، میتوان ویسکوزیته محلول را تغییر داده و آن را تعدیل نمود. ه دلیل اندازه بسیار کوچک کلوئید، نیروهای سطحی در مرز بین ذره و مایع بسیار مهم هستند. یکی از مهمترین اثرات سطحی، الکتروسینتیک است ذرات کلوئید بار الکتریکی یکسانی داشته لذا نیروی دافعه الکتروستاتیک بین دو ذره مجاور ایجاد میشود. اگر بار به اندازه کافی بزرگ باشد، کلوئیدها به صورت جدا از هم و پراکنده در سوسپانسیون باقی میمانند کاهش یا حذف این بارها اثر معکوس دارد. بنابراین ذرات کلوئیدی به راحتی تجمع کرده و از سوسپانسیون خارج میشوند. این تجمع باعث تغییر در خواص سوسپانسیون نیز میشود. بار الکتریکی ذرات با ایجاد تغییر در مایع سوسپانسیون قابل کنترل است. این تغییر و تعدیل شامل کاهش یا افزایش PH، تغییر در گونههای یونی درون محلول و استفاده از یک گونه فعال سطحی که به طور مستقیم به ذرات کلوئیدی اتصال یافته و خواص آنها را دستخوش تغییر میکند است.
پتانسیل زتا
اکثر مایعات حاوی کاتیونها و آنیونها یعنی اتمهای با بارهای مثبت و منفی هستند. موقعی که ذرات باردار در یک مایع معلق شوند، یونهای با بار مخالف به سمت ذرات معلق جذب میشوند. یعنی نمونه با بار منفی، یونهای مثبت را از مایع به سمت خود جذب کرده و بر عکس نمونه با بار مثبت، یونهای منفی را از مایع به سمت خود جذب میکند. یونهای نزدیک سطح ذره، شدیدا جذب شده در حالی که یونهای دورتر، پیوند سستی خواهند داشت که لایه نفوذ نامیده میشود .
درون لایه نفوذ، مرزی وجود دارد که یونهای درون این مرز با حرکت ذره در مایع، حرکت خواهند کرد و اما یونهای بیرون مرز، ساکن باقی میمانند. این مرز صفحه لغزش (Slipping plane) نامیده میشود. از طرفی، پتانسیلی که بین سطح ذره و مایع وجود دارد، با فاصله از سطح ذره تغییر میکند. این پتانسیل در صفحه لغزش، پتانسیل زتا نامیده میشود.
لایه مضاعف، جهت خنثی کردن بار کلوئید باردار تشکیل میشود. در عوض، باعث ایجاد یک پتانسیل الکتروسینتیکی بین سطح کلوئید و هر نقطه از توده مایع میگردد. این اختلاف ولتاژ در حد چند میلی ولت بوده و به عنوان پتانسیل سطح شناخته میشود. پتانسیل ψ که از آن به عنوان پتانسیل سطحی نیز نامیده میشود، بزرگی پتانسیل سطح، وابسته به بار سطح و ضخامت لایه مضاعف است.
پتانسیل زتا و پایداری کلوئیدی
پایداری سلهای کلوئیدی، بر طبق تئوری DLVO و براساس تعادل بین نیروهای جاذبه و دافعه تعیین میشود. این تئوری یک توضیح کلاسیک برای بیان پایداری کلوئید در یک سوسپانسیون است. به نظر میرسد که تعادل میان نیروهای متضاد دافعه الکتروستاتیک و جاذبه به منظور توضیح وقوع و یا عدم وقوع اگلومریزاسیون سیستمهای کلوئیدی استفاده میشود. دافعه الکتروستاتیک (Urepulsion) وقتی ایجاد میشود که لایههای مضاعف دو ذره کلوئید با هم برهمکنش داشته باشند. برای غلبه بر این نیرو، انرژی لازم است دافعه الکتروستاتیک نشان دهنده انرژی لازم جهت غلبه بر نیروی ما بین دو ذره است. این نیرو زمانی ماکزیمم است که لایههای مضاعف همدیگر را لمس میکنند. در خارج از لایه مضاعف این نیرو به صفر میرسد.
نیروی جاذبه و اندروالس (Uattrractive) حاصل نیروی بین مولکولهای منفرد (Individual) در هر کلوئید است. هر مولکول کلوئید اول با تک تک مولکولهای کلوئید دوم، جاذبه واندروالس این نیروها است و نیروی کل مجموعهای از همه این نیروها است. تئوری DLVO، تمایل ذرات به اگلومریزاسیون و یا باقی ماندن به صورت ذرات مجزا را به وسیله برآیند منحنیهای جاذبه واندروالس و دافعه الکتروستاتیک نشان میدهد که حاصل آن منحنی انرژی برهمکنش کل (Vtotal) است.
میدان الکتریکی اندازهگیری میکند. برای این منظور یک میدان الکتریکی با قدرت مشخص، روی نمونهای که لیزر از آن عبور میکند، به کار برده میشود.
قابلیت تحرک الکتروفورتیک کلوئید تعیینکننده سرعتی است که ذرات باردار با آن حرکت میکنند. این موضوع سبب القای یک جابه جایی فرکانس در پرتو لیزر میگردد. با استفاده از تقریبهای هوکل و اسمولوچفسکی برای تابع هنری، ثابت دی الکتریک نمونه، ویسکوزیته فاز مایع و در نهایت تحرک الکتروفورتیک، پتانسیل زتای ذرات در کلویید قابل محاسبه است. برای تعیین اندازه ذرات از روش DLS (Dynamic Light Scattering استفاده میشود.
اندازه گیری پتانسیل زتا
پتانسیل زتای یک ذره را میتوان به وسیله معادله هنری (در صورت معلوم بودن قابلیت تحرک الکتروفورتیک نمونه) به دست آورد:
filereader.php?p1=main_6654c734ccab8f440
که در آن Ue قابلیت تحرک الکتروفورتیک، Ɛ ثابت دی الکتریک نمونه ξ پتانسیل زتا .f (ka تابع هنری هستند. معمولا تابع هنری با استفاده از تقریبهای هوکل و اسمولوچفسکی، به ترتیب مقادیر ۱ و ۱/۵ است. پتانسیل زتا، با تلفیق تکنیکهای اندازهگیری دیگر، مانند تلفیق دو روش الکتروفورز و روش LDV (Laser Doppler Velocimetry) تعیین میشود. این تکنیک LDE (Laser Doppler Electrophoresis نامیده شده و چگونگی حرکت یک ذره سریع در مایع (سرعت ذره) را هنگام اعمال میدان الکتریکی اندازهگیری میکند. برای این منظور یک میدان الکتریکی با قدرت مشخص، روی نمونهای که لیزر از آن عبور میکند، به کار برده میشود.
کاربردهای پتانسیل زتا
از پتانسیل زتا میتوان به عنوان ابزاری برای مطالعه دقیق توزیع پتانسیل در فصل مشترک استفاده کرد. این بررسی در حضور یونهای ساده و سیستمهای پیچیدهتر مانند مواد فعال سطحی، یونهای چند ظرفیتی، پلیمرها و حتی پروتئینها نیز قابل انجام است. همچنین پتانسیل زتای نمونه، در تعیین تمایل ذرات درون مایع برای اتصال به یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از روش هایی که با بهره گیری از آن می توان توزیع اندازه ذرات (حتی در ابعاد نانو) به دست آورد، روش پراکندگی نور دینامیکی یا تفرق نور پویا است که به اختصار به آن DLS گفته می شود. اساس عملکرد آنالیز DLS ، حرکت براونی ذرات معلق در فاز مایع است.
نمونه هایی که با این تکنیک مورد آزمون قرار گیرند، لازم است به صورت سوسپانسیون یا امولسیون باشند. دستگاه های متنوعی نیز توسط شرکت های مختلف دنیا برای اندازه گیری و اجرای این آزمون ساخته شده است.ساز و کار اصلی همه این دستگاه ها یکسان است و فقط در بعضی از اجزای جانبی تفاوت دارند.
آنالیز DLS روشی فیزیکی برای تعیین توزیع ذرات موجود در محلول ها و سوسپانسیون ها است. در این روش پس از برهمکنش نور لیزر با ذره، پراکندگی و تغییرات شدت نور بر حسب حرکات براونی ذرات، ارزیابی شده و بر اساس آن توزیع ابعاد ذرات محاسبه می گردد. به دلیل حرکت ذرات و برهمکنش آن ها با محیط مایع، شدت پراکندگی نور بر حسب زمان و در زوایای مختلف متغیر است. از همبستگی موجود بین این تغییرات و پارامترهای کلوئید، می توان اندازه ذرات را محاسبه کرد.
به عبارت دیگر اندازه گیری حرکت براونی ذرات در تست DLS، از طریق محاسبه میزان نوسانات شدت پرتوهای نور متفرق شده توسط ذرات کوچک و بزرگ مشخص می شود. این تشخیص، از روی تغییرات الگوی نقطه ای که به صورت کم نور شدن و یا پر نور شدن نقاط تیره و روشن است، انجام می گیرد. تعیین شدت تفرق پرتوهای نور، به اندازه گیری ذرات منتهی می شود.
حرکت براونی ذرات در آزمون DLS
وقتی ذرات مختلف درون محلول های پخش کننده (Dispersant) قرار می گیرند، مولکول های محلول به ذرات نیرو وارد می کنند. به حرکت تصادفی ذرات درون محلول پخش کننده که بر اثر اعمال نیرو از سوی مولکول های محلول ناشی شود، حرکت براونی (Brownian Motion) می گویند.
اندازه گیری حرکت براونی ذرات در آنالیز DLS با استفاده از دستگاه DLS و تابش پرتوهای مرئی از یک منبع نور از جنس نئون– هلیوم با طول موج 633 نانومتر انجام می گیرد. حرکت براونی ذرات درون محلول پخش کننده، وابسته به اندازه ذرات است. هر چه اندازه ذره درون محلول بزرگ تر باشد، حرکت براونی ذره آهسته تر شده و به همین ترتیب، با کوچک تر شدن اندازه ذره، حرکت آن درون محلول پخش کننده سرعت بیشتری خواهد داشت.
حرکت براونی ذرات به عوامل دیگری مانند دما و ویسکوزیته نیز بستگی دارد. بنابراین ضروری است که عوامل تأثیرگذار در اجرای آزمون کاملا ثابت باشند. در غیر این صورت، آزمون انجام شده دارای خطا خواهد بود.
آنالیز DLS به چه صورتی اجرا می شود؟
هر ذره در سوسپانسیون، دائماً به طور مستقل از ذرات دیگر حرکت می کند. این تحرک در آنالیز DLS نقش مهمی ایفا می کند. در دمای ثابت، ذراتی با ابعاد بزرگتر بسیار آهسته تر حرکت می کنند. وقتی اشعه لیزر با فرکانسی معین به ذرات متحرک برخورد کند، با فرکانسی متفاوت پراکنده می شود و در فاز نور پخش شده نوسان ایجاد می شود. به این پدیده اثر داپلر (Doppler effect) می گویند .میزان تغییر در بسامد نور پخش شده با اندازه ذرات مرتبط است. به این صورت که در سرعت های متوسط بیشتر، ذرات کوچک تر تغییر بیشتری در فرکانس نور به وجود می آورند. رابطه بین اندازه ذره و سرعت حرکت براونی آن، به ضریب نفوذ ذره نیز وابسته است. تداخل پرتوهای پراکنده شده از ذرات مختلف، امواج تداخلی را به وجود می آورد که به وسیله آشکارساز ثبت می شود. از روی بررسی این امواج در دستگاه آنالیز DLS، ضریب نفوذ ذرات و در نتیجه اندازه ذرات محاسبه می شود.
یک دستگاه تست DLS متشکل از اجزای زیر است:
منبع نور
یکی از قسمت های مهم دستگاه، منبع نور لیزر است که وظیفه آن تولید نور مورد نیاز برای تابش بر نمونه آزمایش است. در این روش، از منابع لیزر متعددی می تواند استفاده شود. نوری که از منبع نور لیزر دستگاه تابیده می شود، قبل از رسیدن به نمونه، باید از قسمتی به نام تضعیف کننده (Attenuator) عبور کند.
تضعیف کننده
تضعیف کننده باید این قابلیت را داشته باشد که میزان شدت نور تابیده شده از منبع را با توجه به نوع نمونه مورد آزمایش تضعیف کند. تضعیف کننده های مدرن، می توانند میزان نور تابیده شده را بر حسب درصد تابش از 0.0003 درصد تا 100 درصد تابش تغییر دهند.
نقش تضعیف کننده زمانی مشخص می شود که شدت نور پراکنده شده از نمونه زیاد باشد. در این حالت انجام آزمایش ممکن نیست. مثلا نمونه هایی که غلظت بالایی دارند و یا نمونه هایی که میزان تفرق نور در آنها بالا است.
همچنین در مواقعی که میزان تفرق نور کمتر از حد نیاز باشد، تضعیف کننده می تواند با کاهش شدت نور تابیده شده به اندازه مناسب و بهینه کردن مقدار شدت نور متفرق شده از نمونه، شرایط را برای انجام تست DLS در وضعیت ایده آل فراهم کند.
کووت (Cuvette)
نور تابیده شده از منبع لیزر، پس از عبور از تضعیف کننده با نمونه مورد آزمایش که به حالت سوسپانسیون و یا امولسیون درون کووت تزریق شده است، برخورد می کند. کووت یا سل، یکی از اجزای دستگاه DLS است که نمونه درون آن ریخته می شود. یعشناساگر
بخشی از نوری که به نمونه آزمایشی می رسد و از آن عبور نمی کند، در اثر برخورد با ذرات نمونه آزمایش متفرق می شود. نور متفرق شده با زاویه 173 درجه توسط شناساگر که یکی دیگر از اجزای دستگاه است، دریافت می شود. وظیفه شناساگر اندازه گیری و ثبت شدت تفرق نور است. در واقع الگوی نقطه ای تست DLS با استفاده از شناساگر به دست می آید.
ارتباط سنج
سیگنالِ شدتِ تفرق که به شکل الگوی نقطه ای در شناساگر ثبت شده است، به ارتباط سنج ارسال می شود. ارتباط سنج هم با مقایسه شدت تفرق در محدوده های مختلف زمانی، نرخ اختلاف شدت را در زمان های مختلف محاسبه می کند.
رایانه
اطلاعات به دست آمده با استفاده از ارتباط سنج، به رایانه انتقال داده می شوند. رایانه با نرم افزار مخصوص، داده های ارسالی را آنالیز می کند. در آخر اطلاعات مورد نیاز به صورت توزیع اندازه ذرات نمایش داده می شوند.نی نمونه در این مکان قرار می گیرد. اکثر نوری که به کووت می رسد، بدون تغییر جهت به طور مستقیم عبور می کند.
آنالیز NMR یا طيف سنجي رزونانس مغناطيسی هسته روشی شاخص جهت مطالعه خواص شیمیایی و فیزیکی اتم ها و مولکول ها است که اطلاعات ارزشمندی در خصوص ساختار، حالت و گونه واکنشی و محیط شیمیایی مولکول ها ارائه کند. از آنجایی که استفاده اصلی آنالیز NMR در شناسایی و مطالعه ترکیبات آلی است، امروزه آنالیز NMR در شناسایی داروها، پلیمرها و مواد بیوشیمیایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این آنالیز برای اتم های هیدروژن، کربن، فلوئور و فسفر و حلال های کلروفورم، استون، D2O و DMSO انجام می پذیرد.
آنالیز NMR
اصول طیف سنجی NMR
به طور کلی در روش آنالیز NMRنمونه در یک میدان مغناطیسی قوی خارجی قرار می گیرد. انرژی هسته عناصر مشخص به علت خواص مغناطیسی که دارند، به حداقل دو یا چند تراز کوانتیده شکافته می شود. الکترون ها نیز همانند هسته عمل می کنند. یعنی بین ترازهای الکترونی انتقالاتی صورت میگیرد. درست مانند انتقالات الکترونی که در نتیجه جذب تابش فرابنفش یا مرئی اتفاق می افتد. در حالت عادی اختلاف انرژی بین ترازهای اسپین هسته صفر است. ولی در صورتی که اتم ها در معرض میدان مغناطیسی خارجی قوی قرار بگیرند، حالت تبهگن سیستم کم می شود. (در فیزیک اگر دو (یا چند) حالت فیزیکی وجود داشته باشند که سطح انرژی آنها یکسان باشد به آنها حالتهای چندگانه یا تبهگن میگویند.) حال اگر میدان ناپدید شود، اتم تشدید کرده و تابش هایی را از خود نشر می کند که به آن تشدید مغناطیس هسته می گویند.این سیگنال ها در بخش آشکار ساز دستگاه NMRشناسایی و اندازه گیری میشوند. برای شناسایی کمی و کیفی ساختمان یک مولکول و گروه های عاملی منحصر به فرد آن، می توان این تشدید را ارزیابی کرد.
کاربرد NMR
شناسایی ساختار ترکیبات آلي، معدني و زيستي
تعيين گروههای عاملی در يک مولکول
مطالعه رفتار ماکرومولکولها
آناليز نمونه های نفتی
آناليز نمونه های غذايی، داروئی
مطالعه ترموديناميكي واكنشهاي مختلف
پوشش، مونومر، ترکیب درصد کوپلیمرها، تشخیص آرایش مندی
1-Abraham, Raymond John, Julie Fisher, and Philip Loftus. Introduction to NMR spectroscopy. Vol. 2. New York: Wiley, 1998.
2-Lindon, John C., Jeremy K. Nicholson, and Jeremy R. Everett. "NMR spectroscopy of biofluids." Annual reports on NMR spectroscopy 38 (1999): 1-88.
دستگاه طیف سنج پلاسمای جفت شده القائی یا Inductively Coupled Plasma – Atomic Emission Spectrometer از تجهیزات آنالیز عناصر بر اساس طیف نشری می باشد. اسپکتروسکوپی پلاسمای جفت القائی که با نام مخفف دستگاه ICP نیز شناخته می شود در حقیقت یک دستگاه طیف سنجی است که با استفاده از القای الکترومغناطیسی (در دمای 6 تا 10 هزار درجه کلوین) توانایی تبدیل نمونه به حالت پلاسما و آنالیز با دقت و حساسیت بالا در حد ppb را در آزمایشگاه آنالیتیکال فراهم می آورد. از دستگاه ICP برای آنالیز عناصر فلزی بخصوص فلزات سنگین و برخی نافلزات استفاده می شود.
کاربردهای دستگاه ICP-AES
ردیابی مقادیر بسیار کم فلزات با اسپکترومتر پلاسمای جفت شده القائی
آنالیز فلزات سنگین با حد تشخیص کمتر از ذره در میلیون
آنالیز کامل سنگ، خاک و خاکستر بادی
آنالیز نمونه های زیست محیطی مثل آب، هوا، خاک و رسوبات
آنالیز نمونه های بیولوژیک مثل ادرار، دندان، استخوان به کمک دستگاه ICP
صنایع پلیمر
صنایع داروسازی
1-Segal, Aleksandr, Dirk Haehnel, and Sebastian Thrun. "Generalized-icp." In Robotics: science and systems, vol. 2, no. 4, p. 435. 2009.
2-Rusinkiewicz, Szymon, and Marc Levoy. "Efficient variants of the ICP algorithm." In Proceedings third international conference on 3-D digital imaging and modeling, pp. 145-152. IEEE, 2001
مقدمه
آزمون فشار، یکی از آزمون های مخرب مورد استفاده برای تعیین خواص مکانیکی مواد است. آزمون فشار عمدتا مبنایی است برای پذیرش یا رد مواد ترد غیر فلزی و دیگر موادی که استحکام کششی بسیار اندکی دارند. این تست معمولا برای بررسی کیفیت مواد ترد مانند چدن، آلیاژ های شکننده و هم چنین مواد غیر فلزی دیگری که تحت شرایط کاری بیشتر تحت تاثیر نیرو های فشاری قرار می گیرند، به کار می رود. در این مقاله قصد داریم به معرفی این آزمون بپردازیم.
اساس کار تست فشار
تست فشار آزمونی است که در آن نمونهی آزمایش، نیروهایی مخالف هم را تجربه می کند؛ به این معنی که به نمونه از دو جهت مقابل، نیروی فشاری وارد می گردد. به عبارت دیگر نمونه در طی آزمایش، فشرده، کوبیده، یا کاملا مسطح می گردد. نمونه این آزمون می تواند مکعب، استوانه یا حتی بخشی از لوله باشد.
اغلب دیده می شود که شکل نمونه به صورت استوانه است؛ چرا که نمونه های استوانه ای شکل استحکام فشاری بالاتری نسبت به نمونه های مکعبی شکل با همان سطح قاعده و ارتفاع نشان می دهند. همچنین توزیع تنش در نمونههای استوانه ای شکل مناسب تر از نمونههای مکعبی شکل است.
برای انجام تست، این نمونه ها بین دو صفحه دستگاه یونیورسال قرار می گیرند. انتخاب نوع دستگاه تست عمدتا بر مبنای پارامترهایی مانند شکل، هندسه و خواص استحکامی قطعه انجام می شود. دو صفحه دستگاه نیروی اعمالی را در دو سطح مقابل هم در نمونه پخش کرده و سپس این صفحات به کمک دستگاه تست یونیورسال به سمت هم فشرده شده و موجب مسطح شدن نمونه می گردند.
نتایج تست فشار
همان طور که می دانیم هدف از تست فشار، تعیین رفتار ماده از طریق اندازه گیری متغیرهایی نظیر کرنش، تنش و تغییر شکل نمونه در هنگام اعمال تنش فشاری است. با انجام تست فشار، استحکام فشاری، استحکام تسلیم، استحکام نهایی، حد الاستیک و مدول الاستیک از پارامترهای فشاری ماده تعیین می گردد. با درک این پارامترها می توان قابلیت استفادهی ماده برای کاربرد مورد نیاز را تعیین نمود.
کمیت هایی که از آزمون فشار به دست می آیند، عموما مشابه کمیت های قابل اندازه گیری به وسیله آزمایش کشش هستند. ابتدا از دستگاه تست، نمودار نیرو-جابجایی حاصل می شود و سپس طبق روابط می توان نمودار تنش-کرنش را استخراج نمود.
عوامل موثر بر نتایج تست فشار
روغن کاری: چنان چه سطح فک های دستگاه که در تماس با سطح نمونه هستند، توسط روغن روانکاری شوند، ضریب اصطکاک به صفر میل می کند. در این صورت، در با افزایش نیروی فشاری و انبساط نمونه در جهت عمود بر نیرو، تنش های شعاعی و مماسی ایجاد شده باعث ایجاد شکست در محور عمود بر اعمال نیرو می شوند. در نتیجه در نمونه های روان کاری شده نمی توان به نتیجهی مناسب دست یافت.
نسبت ارتفاع به قطر قطعه: رابطه ی h0=ad0 ابعاد متداول برای نمونه های تست فشار را تعیین می کند. اینجا ho و do به ترتیب ارتفاع و قطر اولیه نمونه و a ضریبی است که بین ۱ تا ۳ تغییر می کند. در نمونه های بلند، حتما باید به هشدار خمش تا حد شکست (کمانش) توجه شود. چون مناطق مرده به وجود آمده در اثر اصطکاک به طرف وسط نمونه کاهش می یابند. نسبت ارتفاع به قطر به طور عمده ای روی استحکام فشاری تاثیر خواهد گذاشت. بدین صورت که موقعی که هر دو مخروط فشاری در یکدیگر داخل شوند، استحکام فشاری به مقدار ماکزیمم خود خواهد رسید. برای یک قطر ثابت با افزایش do/ho یعنی با کاهش ارتفاع شکست به ازای تنش های بالاتری ظاهر می شود. یک راه برای کم کردن اصطکاک و در نتیجه افزایش تغییر شکل یکنواخت در نمونه تحت فشار، کاهش نسبت d/h است. تجربه نشان داده است که مقدار مناسب برای do/ho حدود ۰٫۵ است.
پرداخت کاری سطح نمونه: نوع و درجه پرداخت کاری سطوح قاعده از عواملی است که کم و بیش روی استحکام فشاری به دست آمده تاثیر خواهد گذاشت. چرا که این موارد به طور مستقیم اصطکاک را تحت تاثیر قرار می دهند.
شکل نمونه: نمونه های استوانه ای شکل استحکام فشاری بیشتری را در مقایسه با نمونه های مکعبی (با همان سطح قاعده و همان ارتفاع) نشان می دهند. چرا که توزیع تنش در نمونه های استوانه ای شکل مناسب تر از نمونه های مکعبی شکل است.
محدودیت های تست فشار
محدودیت هایی که در آزمون فشار وجود دارد، گاهی اوقات استفاده از این تست را در آزمایش ها محدود می کند. برخی از این محدودیت ها عبارتند از:
اعمال نیروی کاملا محوری در فشار مشکل است، لذا منجر به تنش های غیر یکنواخت می شود.
اصطکاک بین صفحات دستگاه و نمونه روی نتایج تاثیر می گذارد و سبب می شود که تنش های اعمالی در نهایت مقادیر کوچکی داشته باشند.
نیروی گریز از مرکز ممکن است سبب ایجاد ناپایداری در فرایند تست فشار شود.
نمونه های بزرگ تمایل به خمیدگی و کمانش دارند، بنابراین محدودیت در ارتفاع نمونه باید لحاظ شود.
نتایج نمونه های کوچک دقت کمی دارد و استفاده از نمونه های بزرگ، نیاز به تجهیزاتی با توان بالا دارد.
آنالیز XPS یا طیف سنجی فتوالکتریکی پرتو ایکس یک آنالیز دقیق و پیشرفته برای اندازه گیری و تعیین ترکیب شیمیایی و تعیین نوع پیوند در سطح نمونه ها بکار میرود. این آنالیز امکان شناسایی و تعیین مقدار عناصر سطح نمونه (به جز هیدروژن) را می دهد. از آنجایی که خواص سطحی در بسیاری از کاربردها و به خصوص کاربردهای متالورژیکی اهمیت دارد، امروزه انجام این آنالیز که از بسیاری جهات منحصر به فرد است، امتیاز بسیار با اهمیتی در مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر دارد.
بررسی عنصری در آنالیز XPS فقط مربوط به لایه بسیار نازکی از سطح است. از این رو، آنالیز XPS برای بررسی پوششهایی با ضخامت کمتر از 100 نانومتر بسیار کاربردی است. دیگر کاربردهای آنالیز XPS تعیین ضخامت لایه ها، تعیین حالت شیمیایی گونه های سطحی، شناسایی نوع کربن سطح و تعیین آلودگی های سطحی است. با توجه به اهمیت روزافزون این آنالیز، در مهامکس آنالیز XPS هم در داخل کشور و هم با همکاری بین المللی قابل انجام است.
مهمترين كاربردهاي آزمون XPS را مي توان به شرح ذيل بيان نمود:
تشخیص ترکیب شیمیایی سطح
شناسایی کلیه عناصر به جز هیدروژن و هلیوم
تعیین حالت شیمیایی گونه های سطح
قابل استفاده برای انواع نمونه های جامد (عایق، رسانا و نیم رسانا)
شناسایی نوع کربن سطح به عنوان گرافیت یا کاربید
آنالیز غیرمخرب برای نمونه های حساس به پرتو الکترونی
تشخیص حالت های اکسیداسیون اتم های فلزی در سطح
بررسی ترکیب شیمیایی لایههای نازک
بررسی آلودگی سطحی
1- Lin, Tien-Chih, Gayatri Seshadri, and Jeffry A. Kelber. "A consistent method for quantitative XPS peak analysis of thin oxide films on clean polycrystalline iron surfaces." Applied Surface Science 119, no. 1-2 (1997): 83-92.
2- Briggs, David. Surface analysis of polymers by XPS and static SIMS. Cambridge University Press, 1998.
3- Onyiriuka, E. C. "Zinc phosphate glass surfaces studied by XPS." Journal of non-crystalline solids 163, no. 3 (1993): 268-273.
دستگاه XRD یا دستگاه پراش اشعه ایکس X-Ray Diffraction یکی از تجهیزات منحصر بفرد برای آنالیز و تعیین مشخصات کریستال ها در آزمایشگاه می باشد. اصول طراحی دستگاه XRD بر پایه تابش پرتو X به نمونه در زوایای مختلف و تحلیل الگوی پراش یا بازتابش آن می باشد. از جمله مواردی که می توان در آنالیز با دستگاه XRD تعیین کرد تشخیص فاز کریستال، اندازه و شکل دانه کریستال، فاصله بین لایه های کریستال، تعیین جهت گیری و موقعیت بلور، اندازه گیری درصد کریستالیته نمونه، ترکیب اتم ها های کریستال و ساختار آن می باشد. الگوی پراش اشعه X برای هر ماده، یکتا و منحصر به فردی می باشد. تاکنون الگوی پراش تعداد زیادی از مواد کریستالی توسط تجهیز ایکس آر دی جمع آوری شده است. در حالت کلی با مقایسه الگوی پراش اشعه ایکس بدست آمده با الگوی پراش استاندارد ترکیب کریستالی شناسایی می شود.
اساس کار با دستگاه XRD
دستگاه XRD به طور گسترده در شناسایی نمونه های مجهول جامد کریستالی مورد استفاده قرار می گیرد. نمونه آنالیز XRD معمولاً به صورت پودری و در حدود 3-5 گرم می باشد. دستگاه XRD دارای یک دایره فلزی می باشد که منبع پرتو X و دتکتور روی جداره داخلی آن و نمونه در مرکز آن قرار می گیرد. عملکرد دستگاه XRD بدین صورت است که پرتو X در زوایای مختلف(θ) به بلور کریستال تابیده می شود. در اثر این تابش و برخورد پرتو به اتم ها، اشعه بازتابیده می شود و یا اصطلاحاً پراش می یابد. بازتابش پرتو در XRD از اصل پراکندگی رایلی یا Rayleigh scattering پیروی می کند. یعنی فرکانس پرتو تابیده و پراش یافته یکی می باشد و فتونی در حین برخورد به اتم جذب نمی شود (در XRD تابش فلورسانس نیز وجود دارد و بخشی از فتون ها توسط اتم ها جذب می شود که پرتو بازتابش توسط فیلتر های اپتیکی حذف می شوند، در واقع تابش فلورسانس اساس کار با دستگاه XRF می باشند.)
اجزا دستگاه
قسمتهای اصلی دستگاه پراش اشعه ایکس شامل موارد زیر است: 1=منبع 2-اپتیک اصلی 3-دارنده نمونه 4-مرحله نمونه 5-اپتیک ثانویه و 6-آشکارساز
کاربردهای مختلف دستگاه XRD
دستگاه XRD در صنایع مختلفی ازجمله علم مواد و کانی شناسی، شیمی، فیزیک، زمین شناسی، صنایع دارویی و … کاربرد دارد.
1-Hatchard, T. D., and J. R. Dahn. "In situ XRD and electrochemical study of the reaction of lithium with amorphous silicon." Journal of The Electrochemical Society 151, no. 6 (2004): A838.
2-Li, Yajiang, Peng Liu, Juan Wang, and Haijun Ma. "XRD and SEM analysis near the diffusion bonding interface of Mg/Al dissimilar materials." Vacuum 82, no. 1 (2007): 15-19.
دستگاه RMS به منظور محاسبه خواص رئولوژیکی مواد مختلف (سیالات غیرنیوتونی) به ویژه پلیمرها (پلیمرهای گرمانرم، مواد خمیری، محلول های پلیمری، رزین ها، چسب ها، بایوپلیمرها و .... ) مورد استفاده قرار می گیرد. تجهیزات کنترل دمایی و همچنین تجهیزات جانبی دستگاه، امکان انجام تست بر روی انواع مختلف سیالات را فراهم می سازد. خواص رئولوژیکی طیف وسیعی از مواد مختلف از مایعات با ویسکوزیته پایین (۱۰۰% مایع) تا مواد با ویسکوزیته بالا (۱۰۰% جامد) را می توان با سیستم های اندازه گیری مختلف این دستگاه محاسبه و اندازه گیری کرد.
خدمات قابل ارائه: رئومترها قادر به محاسبه پارامترهای رئولوژیکی بسیاری هستند از جمله :
ویسکوزیته برشی، ویسکوزیته در ناحیه صفر و محاسبه وزن مولکولی متوسط وزنی پلیمرها
ویسکوزیته کامپلکس
میزان تغییرات ویسکوزیته با شدت برش
تعیین گرانروی دینامیک و استاتیک پلیمرها
مدول ذخیره، مدول اتلاف و فاکتور اتلاف
مطالعه پایداری ابعادی نمونه و تعیین محدوده ویسکوالاستیک خطی و غیرخطی
مطالعه ریزساختار مواد پلیمری (مطالعه شاخه جانبی، توزیع جرم مولکولی، تاثیر سازگار کننده، مطالعه پخش پرکننده و ...)
1- Koren, Victor, Seann Reed, Michael Smith, Ziya Zhang, and Dong-Jun Seo. "Hydrology laboratory research modeling system (HL-RMS) of the US national weather service." Journal of Hydrology 291, no. 3-4 (2004): 297-318.
2- Yin, Qizhang, William R. Eisenstadt, Robert M. Fox, and Tao Zhang. "A translinear RMS detector for embedded test of RF ICs." IEEE Transactions on Instrumentation and Measurement 54, no. 5 (2005): 1708-1714.
آنالیز DSC روش تجزیه حرارتی است که چگونگی تغییر ظرفیت حرارتی در فشار ثابت را با دما پایش می کند. یک نمونه با جرم مشخص گرم یا سرد شده و تغییرات ظرفیت حرارتی آن با تغییرات در جریان حرارتی دنبال می شود. این موضوع اجازه به بررسی و ردیابی تحولاتی مثل ذوب، دمای انتقال حرارتی، تغییرات فازی و پخت را می دهد. گرماسنج روبشی تفاضلی ابزاری اساسی و مهم در تجزیه حرارتی است. اطلاعاتی که این ابزارها تولید می کنند برای درک رفتار بلوری و آمورف، انتقالات و حالات گذار چند شکلی و یوتکتیک، پخت و درجه آن و بسیاری خواص مواد دیگر که برای طراحی، ساخت و آزمون محصولات به کار می روند، کاربرد دارد.
شکل زیر منحنی کالری سنجی روبشی افتراقی را نشان داده است، که در آن جریان گرما بر حسب دما رسم شده است. جریان گرما یک واحد انرژی در واحد زمان در واحد جرم دارد، که معمولاً به صورت واحدهای 1-W g نشان داده می شود. این منحنی که برای یک نمونه ی پلیمری می باشد در آن دمای انتقال شیشه ای، بلوری شدن، ذوب، تجزیه و اکسید شدن را نشان می دهد.
کاربردهای گرماسنجی روبشی تفاضلی
پلیمرها و آشکارسازی ثبات حرارتی پلیمرها
پایداری اکسیداتیو
آنالیز دارو
در تعیین ترکیب پلیمرها، تعیین دمای ذوب، نقطه ی شیشه ای شدن
محاسبه ی دقیق ظرفیت گرمایی
اندازه گیری تغییرات آنتالپی
اندازه گیری های معمول شامل :
تعیین نقطه ذوب – Tm
نقطه شیشه ای شدن – Tg
ظرفیت گرمایی ویژه – Cp
تعیین زمان اکسایش
1-Marcus, Sanford M., and Roger L. Blaine. "Thermal conductivity of polymers, glasses and ceramics by modulated DSC." Thermochimica Acta 243, no. 2 (1994): 231-239.
2-Hu, Min, Demei Yu, and Jianbo Wei. "Thermal conductivity determination of small polymer samples by differential scanning calorimetry." Polymer testing 26, no. 3 (2007): 333-337.
3-Rieger, Jens. "The glass transition temperature Tg of polymers—comparison of the values from differential thermal analysis (DTA, DSC) and dynamic mechanical measurements (torsion pendulum)." Polymer testing 20, no. 2 (2001): 199-204.
آنالیز TGA یکی از پرکاربردترین آنالیزها در شناسایی مواد شیمیایی است و روش مناسبی برای بررسی و کشف نحوه ی رفتار یک ماده در مقابل حرارت می باشد که در آن تغییرات وزن نمونه های مختلف با اعمال حرارت سنجیده می شود. این آنالیز بیشتر با هدف مطالعه میزان پایداری نمونه در برابر حرارت انجام می شود ولی در عمل می توان اطلاعات مفید دیگری را نظیر میزان رطوبت ماده، تبلور، دمای تخریب نمونه و غیره را به دست آورد.
در آزمون TGA معمولا نمونه در یک محفظه بوته مانند (این محفظه معمولا از ماده ای با دمای ذوب خیلی بالا نظیر آلومینیوم یا پلاتین ساخته می شود) قرار داده می شود و سپس داخل کوره قرار می گیرد. بوته مذکور به یک ترازوی خیلی حساس با دقت اندازه گیری ۰.۱ میلی گرم که داخل دستگاه تعبیه شده وصل می باشد. کوره مورد استفاده در این آنالیز به نمونه حرارت می دهد و تغییرات جرم نمونه از طریق ترازو اندازه گیری می شود و این تغییرات به صورت لحظه ای توسط کامپیوتری که به دستگاه متصل می باشد ذخیره می شود و در پایان کار به صورت یک نمودار (Thermogram) که تغییرات وزن نمونه را بر حسب تغییرات دما نشان می دهد به نمایش در می آورد.
در آنالیز TGA کوره این قابلیت را دارد که دما را به صورت تدریجی در زمان های مختلف به دستگاه وارد کند یا دما را به صورت ثابت روی عددی خاص به دستگاه وارد کند و یا نمونه را تا دمای محیط سرد کند. در نمودار گزارش شده در آنالیز TGA محور عمودی جرم نمونه و محور افقی تغییرات دما را نشان می دهد. روند نزولی نمودار بیانگر آن است که با افزایش دما جرم نمونه کاهش می یابد. طبق بررسی نمودار در ابتدا شیب نمودار ثابت و به صورت افقی حرکت می کند که نشان دهنده آن است که ماده خالص است و حاوی مواد ناخالص و رطوبت نیست .اگر ماده حاوی مواد ناخالص بود شیب نمودار در ابتدا به صورت نزولی بود که نشان دهنده ی کاهش جرم ماده ناخالص با افزایش دما است . لازم به ذکر است که تغییر جرم نمونه در دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد نشان دهنده حضور رطوبت بوده که در دمای ۱۰۰ درجه رطوبت ماده مورد نظر حذف می شود و درنتیجه کاهش جرم ماده تا این دما مربوط به حذف رطوبت است
موارد استفاده این دستگاه عبارتند از :
تعیین تغییرات دما و تغییرات وزن حاصل از واکنش های تخریب تحت شرایط کنترل شده تعیین میزان آب موجود در نمونه شناسایی دقیق تر مواد پلیمری اندازه گیری الیاف شیشه و پر کننده های معدنی تعیین میزان دوده اندازه گیری دمای تخریب تعیین میزان نرم کننده ها