۱۴۰۳ يکشنبه ۱۸ شهريور
آزمون کروماتوگرافی تراوایی ژل(GPC)

برای افرادی که در آزمایشگاه ها در حال فعالیت هستند یک امر عادی است که همواره مواد و نمونه هایی جهت آزمایش وجود داشته باشد. آنالیز GPC هم معروف به کروماتوگرافی ژل تراوایی است در این روش در واقع پلمیر هایی مانند پروتئین را مورد آزمایش و جدا سازی قرار می دهند به هر حال جدا سازی برخی مولکول ها در علم بسیار مهم و کاربردی است از این رو دستگاه های خارجی وجود دارند که با وجود ستون های متخلخل و قسمت های پر فشار جدا سازی را به راحتی انجام می دهند و مولکول ها را به سادگی می توان از پلیمر جدا نمود.


چگونگی آنالیز GPC

همان طور که در بالا هم گفته شد برای جدا سازی مولکول های زیستی از آنالیر GPC استفاده می کنند در این روش ابتدا مولکول های نمونه را در یک حلال به طور کامل حل می کنید پس از آن مولکول ها از ستون های متخلخل دستگاه با توجه به اندازه ای که دارند رد می شوند و به این صورت جدا سازی انجام می شود. در آنالیز GPC ابتدا مولکول های درشت از ستون متخلخل رد می شوند بعد از آن مولکول های کوچک عبور می کنند در واقع در این آنالیز جدایی مولکول ها بر اساس وزن مولکولی ترکیب ها و با در نظر گرفتن زمان خروج آن ها انجام می شود.

این جدا سازی را جدا سازی فیزیکی هم می گویند که مولکول ها از فاز های ثابت و متحرک عبور می کنند و از یکدیگر جدا می شوند در واقع ستون های ثابت و متحرک مانند یک الک عمل می کنند که به راحتی بزرگ تر ها را از کوچک تر ها جدا می نمایند.

هدف از آنالیز GPC

در بالا گفته شد که در روش آنالیز GPC مولکول ها را از یکدیگر جدا می کنند اما به چه منظور و هدفی؟ این روش را برای اندازه گیری جرم مولکولی و هم چنین شناسایی و جدا سازی مولکول ها با جرم کم مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمایش امکانات زیادی را برای شما فراهم می کند زیرا دارای ویژگی هایی است که در موارد زیر به آن ها اشاره شده است:

جدا کننده ای قوی است.

کاملا دقیق و بدون خطا است.

جرم مولکولی مواد را به طور دقیق اندازه گیری می کند و هم چنین نشان می دهد.

و ویژگی هایی از این دست

بدون وجود چنین دستگاهی اندازه گیری جرم مولکولی امکان پذیر نیست از این رو در آزمایشگاه های پیشرفته برای اندازه گیری جرم انواع مولکول ها ابتدا اجزای آن را با وجود ستون های حفره دار دستگاه جدا می کنند و بعد مولکول ها را بر حسب جرم اندازه گیری می کنند.

آشکار سازی در آنالیز GPC

همواره در انجام آنالیز GPC مواد به یک سری آشکار ساز نیاز است که پس از جدا سازی مولکولی نمایان می شود و یا قبل از جدا سازی مولکولی باید از چنین آشکار ساز هایی استفاده نمود البته که آشکار ساز ها انواع مختلفی دارند که در ادامه این متن به آن ها اشاره خواهیم نمود برای مثال آشکار ساز فلوئورسانس، آشکار ساز ماورای بنفش که مرئی است، آشکار ساز الکتروشیمیایی، آشکار ساز مادون قرمز، و هم چنین آشکار ساز ظریب شکست، همه این آشکار ساز هایی که نام بردیم در آنالیز GPC مورد استفاده قرار می گیرند تا جدا سازی و اندازه گیری جرم مرلکولی به درست ترین و دقیق ترین حالت ممکن انجام شود و به هیچ عنوان دچار حتی یک هزارم درصد خطا نشود.

پس همان طور که می بینید و در بند های قبل هم گفته شد چیزی که در استفاده از این دستگاه جهت آنالیز GPC حائز اهمیت است عدم خطا است تا بتوان ترکیب ها را به درستی شناسایی کرد و وزن آن ها را تخمین زد.

تاریخ به روزرسانی:
1401/12/20
تعداد بازدید:
133
دانشگاه اصفهان
آدرس: اصفهان - خیابان هزار جریب - دانشگاه اصفهان - گروه پژوهشی فناوری پلیمر
تلفن: 37934904-031 و 37932700
تلفکس: 36689732
پست الکترونیک: polymer@ui.ac.ir
 

Powered by DorsaPortal